Jos pălăria pentru ieşeni!

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

"Noi credem că Moldova trebuie să primească acelaşi tratament ca şi celelalte regiuni ale României în politicile publice de dezvoltare a infrastructurii rutiere naţionale". Este mesajul pe care aproximativ 2.000 de ieşeni l-au transmis guvernanţilor din stradă, în urmă cu doar câteva zile. Ieşenii îşi doresc o autostradă care să îi lege de vestul ţării. Li s-a promis una, Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş, dar orizontul de timp este îndepărtat. Sursa de finanţare nu a fost încă identificată, iar în aceste condiţii nu se poate vorbi despre demararea proiectului prea curând.

În aceeaşi situaţie ne aflăm şi noi, gălăţenii. Dar, din nefericire, noi ne-am rezumat doar la a ne amăgi cu eterna promisiune a drumurilor expres care să ne lege de autostradă. Am privit, cu amărăciune, cum, an de an, când se aproba bugetul statului, proiectele majore de investiţii în infrastructură vizau, în special, centrul şi vestul ţării, iar noi ne alegeam doar cu finanţarea unor reparaţii de drumuri. Într-un cuvânt, cârpeli. Ne-am amăgit cu tot felul de autostrăzi desenate, frumos, în culori, pe tot felul de hărţi de către guvernanţi şi ne-am rezumat la a-i înjura pe politicieni pe Facebook atunci când conştientizam că, de fapt, nu au făcut altceva decât să ne vândă încă o dată iluzii. Şi cam atât. La Galaţi, s-a ieşit în stradă pentru cinematograf, s-a ieşit împotriva eutanasierii, s-a ieşit în stradă pentru salarii şi pensii mai mari, s-a ieşit în stradă pentru susţinerea unor partide şi a unor guverne, s-a protestat inclusiv faţă de drumurile pline de gropi din oraş şi din judeţ. Dar nici măcar o dată gălăţenii nu şi-au dat mâna pentru a pune presiune pe politicieni şi a-i obliga să ne aducă în zonă un drum de mare viteză, care ar fi sporit şansele noastre de a atrage investitori.

Cum ar fi fost dacă mii de gălăţeni ar fi manifestat în stradă, cerând drum expres şi/sau autostradă, încă de acum patru-cinci ani? Cum ar fi fost dacă nu ar fi renunţat fără o promisiune fermă şi un proiect asumat? Poate, astăzi, chiar am fi avut cu ce să ne mândrim. Jos pălăria pentru ieşeni!

Citit 2203 ori Ultima modificare Marți, 07 Noiembrie 2017 19:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.