Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
3 comentarii

Prin votul aleşilor locali, bursele de performanţă ale elevilor vor creşte cu opt lei, iar bursele de merit, de studii şi bursele de ajutor social, cu câte doi lei pe lună. Olimpicii naţionali şi internaţionali vor fi răsplătiţi cu premii în bani la fel de mari ca anul trecut. Din păcate, printre aceştia nu se vor număra şi medaliaţii cu argint de la World Robot Olympiad.

Reuniţi în şedinţă ordinară, consilierii locali au decis, prin vot, cum vor fi susţinuţi financiar şi răsplătiţi pentru performanţe elevii din învăţământul preuniversitar de stat din municipiul Galaţi.

6.264 de burse şcolare

La dezbaterea proiectului de hotărâre privind cuantumul şi numărul de burse acordate elevilor pentru anul şcolar 2018-2019, consilierul local PNL Onuţ Atanasiu a propus majorarea cu zece la sută a sumelor prevăzute. Amendamentul a fost respins, pe motiv că nu se ştie dacă bugetul anului viitor ar permite o asemenea creştere. Consilierului liberal i s-a sugerat să vină cu asemenea propuneri "populiste" la anul, înainte de aprobarea bugetului pe 2019. Deocamdată, faţă de anul şcolar precedent, cuantumul burselor a fost actualizat cu rata inflaţiei.

A fost aprobată bursa lunară de performanţă de 196 de lei/elev/lună, cu opt lei mai mare decât în anul şcolar 2017-2018. Dacă atunci s-au acordat 189 de burse de performanţă, acum numărul acestora ajunge la 221. Beneficiari vor fi elevii care au obţinut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale olimpiadelor, concursurilor şcolare sau competiţiilor cultural-artistice, sportive sau tehnico-ştiinţifice organizate de Ministerul Educaţiei ori s-au calificat în loturile de pregătire organizate de minister pentru competiţiile internaţionale.

Bursa de merit va fi de 52 lei/elev/lună, cu doi lei mai mult ca în anul şcolar precedent. Dacă atunci au fost acordate 5.381 de burse de merit, acum vor fi 4.956. Bursele de merit se acordă elevilor care au obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar, pentru elevii aflaţi în clasele de început ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional, dar şi celor care au obţinut locurile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor, concursurilor şcolare sau competiţiilor cultural-artistice, sportive sau tehnico-ştiinţifice organizate de Ministerul Educaţiei.

Tot cu doi lei creşte şi bursa de studiu - 46 lei /elev/ lună - care se acordă elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele trei luni cel mult egal cu salariul minim pe economie şi care îndeplinesc simultan condiţiile: au media generală peste 7,00 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă bursa. Şi în acest an şcolar se vor oferi tot 277 de burse de studiu.

Numărul burselor de ajutor social creşte de la 417 la 456, iar suma efectivă se majorează cu doi lei - 46 de lei/elev/lună. Bursele de ajutor social se acordă elevilor, la cerere, în funcţie de situaţia materială şi de starea de sănătate a familiei sau a susţinătorilor legali.

Premii pentru olimpici

Prin vot, aleşii au decis şi premierea elevilor din învăţământul preuniversitar de stat din municipiul Galaţi care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele naţionale şi internaţionale, precum şi a cadrelor didactice care i-au pregătit, pentru anul şcolar 2017-2018.

Liberalul Onuţ Atanasiu a propus ca şi elevii care au obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Robotică - World Robot Olympiad - precum şi profesorii îndrumători să fie premiaţi, dar amendamentul a fost respins. Viceprimarul PSD Sorin Enache a explicat că nu este posibil din punct de vedere legal, pentru că sunt premiaţi doar performerii la olimpiadele organizate de către Ministerul Educaţiei Naţionale, în anul şcolar 2017-2018, unde certificarea premiilor şi a menţiunilor s-a făcut prin diplomă înregistrată: "Sunt foarte mulţi copii care aduc premii de la alte concursuri decât cele organizate de Ministerul Educaţiei şi am crea o discriminare. De ani de zile se practică această formă de preţuire". Degeaba a argumentat Onuţ Atanasiu că Olimpiada internaţională de robotică a existat în calendarul ministerului în anul şcolar 2014-2015.

Potrivit proiectului de hotărâre, premierea elevilor şi a cadrelor didactice care i-au pregătit se va face în bani, în cuantumuri egale, în funcţie de performanţa obţinută şi în limita bugetului aprobat. Pentru olimpiade internaționale: premiul I - 6.000 de lei; premiul II - 3.900 de lei; premiul III - 3.630 de lei; premiul special - 2.640 de lei; mențiune - 2.640 de lei. Pentru olimpiade naționale: premiul I - 2.200 de lei; premiul II - 1.540 de lei; premiul III - 1.100 de lei; mențiune - 660 de lei. Elevii care au obținut performanţe la olimpiade, la discipline diferite, vor fi premiaţi pentru fiecare performanță în parte. În schimb, cadrele didactice care au îndrumat mai mulţi elevi premiaţi vor primi un singur premiu, în bani, egal cu valoarea premiului primit de către elevul care a obţinut cea mai bună performanță.

Reţeta succesului: copy-paste

Consilierul local PNL Paul Găvănescu a ţinut să-l felicite pe viceprimarul PSD Sorin Enache pentru proiectul de hotărâre privind premierea elevilor olimpici, iniţiat şi aprobat în doar o lună. Totodată, l-a rugat să-i vândă reţeta succesului, pentru că, în urmă cu un an a depus, fără succes, un proiect de hotărâre oarecum asemănător, privind premierea performanţei sportive la nivel de copii şi juniori, pe raza municipiului Galaţi. Modest, viceprimarul Sorin Enache i-a răspuns că nu merită felicitări pentru că, în cazul proiectului său de hotărâre, cadrul legal este asigurat de Ministerul Educaţiei: "Reţeta e simplă: am făcut copy-paste la proiectul de anul trecut şi am adăugat lista propunerilor trimise de Inspectoralul Şcolar Judeţean", a replicat Enache.

Iată lista olimpicilor care vor fi premiaţi de municipalitate! - CLICK AICI

Citit 4168 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 01:15

3 comentarii

 • postat de Lorelei13 Vineri, 14 Decembrie 2018 00:28 84.117.43.*** Link la comentariu
  0
  1

  Sa inteleg ca au saracit pentru urmatorii 200de ani daca au majorat asa "praf in ochii muritorilor" aceste burse si premii?
  Nu va este rusine? Accentul nu mai este de mult pe educatie...dupa stati si va intrebati de ce ajungem experti la NASA si spunem ca suntem de alta nationalitate desi ne-am nascut sau am crescut/studiat prin Romania.
  Niciodata nu voi spune, daca voi fi intrebata, ca am si nationalitate Romana.

  Raportează
 • postat de Marinela Buruiana Joi, 29 Noiembrie 2018 18:06 100.117.64.*** Link la comentariu
  0
  4

  As vrea sa-i transmit un mesaj d-lui Enache si acesta este ca indiferent daca concursul este sau nu este in calendarul MEM sau in nu stiu ce liste birocratice, o astfel de performanta: medalia de argint la WRO nu poate fi trecuta cu vederea. Fenomenul WRO aduna in fiecare an la startul competitiei peste 20.000 de echipe din 63 de tari. Anul viitor alte 10 natiuni se vor alatura fenomenului WRO. Nu e de ici de colo sa ridici steagul Romaniei pe podium in fata a 460 de echipe din 63 de tari. Daca este ilegal sa ne premiati munca pentru ca aceasta competitie nu a incaput pe nu stiu ce lista, aceasta nu ne va opri sa facem performanta in continuare dar asta reflecta din pacate lipsa de politici adecvate pentru stimularea performantei. Am dat cu ceva timp in urma un exemplu, ca visez la ziua in care daca Romania va avea un campion national la maturat care trebuie sa ajunga la campionatul international de maturat, Romania se va ingriji ca acest campion sa poata concura. Nu putem nici sa nu mentionam ca am fost ajutati de Primaria Galati prin Fundatia Andreiana Juventus sa ajungem la World Robot Olympiad si sa concuram in cele mai bune conditii alaturi de Arcelor Mittal, Siemens, Fresh Microgreens, Simaco Ercom, Exe Group, Agatur, Medicotest, Asociatia pentru dezvoltare durabila Prut-Dunare Galati, Amc Daneco. Avem credinta ca ne-am reprezentat tara cu onoare si demnitate si speram ca daca ne vom uni eforturile vom reusi facem ca birocratia sa ne ajute mai mult decat sa ne incurce. In an centenar echipa Microbots INC ureaza romanilor La multi ani!.

  Raportează
 • postat de ariciul Marți, 27 Noiembrie 2018 09:51 90.95.114.*** Link la comentariu
  1
  14

  Daaa,paaiii la noi se dau medalii generalilor ,fiindca beau sampanie in cinstea, victoriilor ,pensii mari speciale pentru somnul in fotolii ale parlamentarilor,si burse mari si premii elevilor fiindca ....invata.,conditii si alocatii mari hotilor in puscarii,si suspendari pedepsilor nevinovatilor care distrug o tara.Iiiihaaaa,trai neneaca pe banii babbachii.Da se va termina curand huzurul asta.Veti vedea cu ochiul liber.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.