Cărţi pentru un liceu de limbă română din Basarabia

Cărţi pentru un liceu de limbă română din Basarabia
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Am primit la redacție un apel al unui grup de inițiativă care se zbate pentru păstrarea limbii române în afara granițelor actuale ale țării. De la membrii acestui grup am aflat cu bucurie că Liceul Teoretic din satul Puhoi, raionul Ialoveni, poartă astăzi numele regretatului profesor doctor conf. univ. Gheorghe Palade (6 septembrie 1950 – 4 mai 2016). 

În pofida crizei sanitare și pandemice pe care o traversăm cu toții, membrii grupului fac apel la iubitorii limbii române pentru a oferi donații de carte comunității elevilor și profesorilor Liceului Teoretic „Gheorghe Palade”.

"Vom aminti faptul că înaintașii noștri au reușit să realizeze dezideratul Marii Uniri prin revenirea Basarabiei în cadrul României întregite, în pofida a numeroase intemperii, inclusiv a pandemiei de gripă spaniolă. Lansăm acest apel în coordonare cu prietenii și colegii noștri din întregul spațiu românesc, de la centrele universitare și de cercetare din Chișinău, Iași, București, Bălți, Cahul, Sibiu, Suceava, Galați.  

Îi rugăm pe toți donatorii să ofere cărțile cu o dedicație scrisă pe coperta interioară, destinația fiind comunitatea (elevii, profesorii, biblioteca) Liceului Teoretic „Gheorghe Palade” din satul Puhoi, raionul Ialoveni, R. Moldova, fostul județ Lăpușna al României Mari. 

Nu am stabilit un termen fix al implementării acestei inițiative, totul va depinde de circumstanțele crizei pandemice, astfel, unele repere de finalizare a acțiunilor noastre ar putea fi prilejuite de zilele de 1 decembrie 2021 / 27 martie 2022 / 4 mai 2022. 

Stimați prieteni, sperăm că veți susține această inițiativă, întru dăinuirea valorilor și spiritualității românești în Basarabia românească, exponent notoriu al căreia a fost, este și va fi în continuare profesorul GHEORGHE PALADE, cel care ne aduna în jurul său, la bine și la greu, reușind să ne inspire la acțiuni de o autentică semnificație  românească.”

Persoanele, instituţiile sau asociaţiile care pot sprijini proiectul sunt rugate să se adreseze Grupului de inițiativă:

Valentin Arapu – Institutul Patrimoniului Cultural, MEC, Chișinău, 00373-79668990; Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Corneliu Ciucanu – Academia Română - Filiala Iași, Centrul de Istorie și Civilizație Europeană, Iași, 0040-744551641; Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

Valentina Butnaru – Societatea Limba Noastră cea Română, Chișinău, 00373-69169866; Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

Dumitru Sîrghi – Arhiva Universității de Stat din Moldova, Chișinău, 00373-79006924; Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

Nicolae Ciubotaru – Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Chișinău, 00373-69553428;  Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Citit 1409 ori Ultima modificare Luni, 08 Noiembrie 2021 00:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.