Greva generală a cadrelor didactice continuă. Unele şcoli, cu lacătul pe poartă, altele, cu profesori la ore

Greva generală a cadrelor didactice continuă. Unele şcoli, cu lacătul pe poartă, altele, cu profesori la ore
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Prima zi de grevă în învățământul preuniversitar din România a creat confuzii în rândul elevilor, părinților și chiar al cadrelor didactice.

Citește si „Renunţarea la grevă înseamnă 20-30 de ani de salarii de mizerie”

Și la Galați situația din școli este ambiguă. În unele unități de învățământ era lacătul pus pe porți, în altele, cadrele didactice care nu s-au aliat la proteste au avut program normal de activitate. La nivelul întregii țări, peste 150.000 de cadre didactice au suspendat activitatea și au demarat protestele pe durată nedeterminată.

Citește și 70 la sută dintre cadrele didactice gălăţene intră în grevă generală

Grădiniță închisă, dar greviştii îngrijeau spaţiul verde 

Pentru a vedea care este situația reală în Galați am mers la unele unități de învățământ. În jurul orei 11,00, la Grădinița Tedy activitatea cadrelor didactice și a personalului nedidactic era în toi. Din păcate, nu este vorba despre activitatea didactică, ci despre activități de înfrumusețare a spațiului verde din jurul grădiniței. „La noi în unitate toată lumea face grevă, atât personalul didactic, cât și cel nedidactic. Așa că am profitat de acest lucru și am făcut ceva activități de înfrumusețare a spațiului verde. Suntem solidari cu colegii noștri din țară și vom fi în grevă până când vom avea un răspuns favorabil la solicitările noastre”, ne-a declarat directoarea grădiniței, care, deși nu se află în grevă, se afla în mijlocul colegilor săi, în curte. Singurii copii care dădeau suflu unității de învățământ erau cei ai cadrelor didactice, care și-au însoțit părinții, ieri, la serviciu, neavând cu cine rămâne acasă. „Ne-am adus și copiii, pentru că și noi suntem părinți și a trebuit să găsim soluții pentru aceste zile”, ne-a spus una dintre educatoarele grădiniței. 

La CNVA, unii profesori erau în grevă, alţii, la clase

La Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, a doua unitate școlară vizitată de noi, lucrurile erau împărțite. Dacă majoritatea profesorilor erau în grevă, activitatea didactică fiind suspendată, era însă și profesori care făceau ore. „Am avut două ore astăzi și am venit la școală. Nu știm exact ce va fi mâine, ținem legătura cu dirigintele. El ne spune ce facem mai departe, dar vom veni la orele care se fac”, ne-au declarat doi elevi care își încheiaseră programul de școală din ziua de luni. Și aici directorul se afla la program, coordonând atât cadrele didactice aflate în activitate, cât și pe cele care se află în grevă generală începând de astăzi. 

La ISJ Galați activitatea funcționează normal

Profesorul Adrian Silivestru, purtătorul de cuvânt al ISJ Galați, ne-a declarat că și colegii săi din inspectorat sunt în activitate, la program normal, fiind în permanență în contact cu directorii din oraș și județ, pe care îi susțin în această perioadă mai mult decât de obicei și pe care îi sfătuiesc să aibă grijă de elevii care totuși sunt aduși la școală în aceste zile în unitățile de învățământ unde toate cadrele didactice sunt în grevă.

Citit 2350 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Mai 2023 17:51

8 comentarii

  • postat de mytysor
    Miercuri, 24 Mai 2023 13:07
    5.2.209.***
    Daca va uitati bine la cei de la CNVA marea majoritate a profesorilor sunt cu gradul I si vechime maxima (adica la sfarsit de cariera). 7-8000 brut inseamna vreo 4000 Ron net. Si marea majoritate a copiilor de la CNVA au rezultate exceptionale. Sa faci si performanta pe stomacul gol nu e chiar usor.
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 24 Mai 2023 10:04
    5.13.169.***
    Scrie in legile votate, 3% din PIB alocati invatamantului? Sunt alocati 1.6% daca nu ma insel in prezent!
    Pana nu va indeplinesc dorintele 100% GREVAAAAA!
    Eu sper sa se trezeasca si altii.... de la privat... nu poti trai cu 400E la preturi de 2000E NU AI CUM!
    Ministerul muncii are alocati in nic
    0
    0
  • postat de Gigel
    Miercuri, 24 Mai 2023 08:10
    5.13.165.***
    Invatamantul, sanatatea, productia, toti trebuiesc salarizati ca atare pentru ca fiecare are importanta lui, toti sunt importanti. Partea proasta e ca la noi chiar daca le dai mai multi bani prestatia va fi aceiasi. In sanatate salarizarea unora e pe grila maxima de cativa ani si prestatia, unora,
    0
    0
  • postat de Profesor grevist
    Miercuri, 24 Mai 2023 06:37
    89.39.81.***
    @pe balta, ziua de muncă e de 8 ore. Unde scrie că ziua de grevă e tot de 8 ore? E adevărat că în lege se spune că greviștii trebuie să fie la locul de muncă dar știi de ce? Pentru ca angajatorul să nu ocupe acel loc de muncă cu altcineva, cu spargătorii de grevă. În fapt, să știi că vom muta locul
    0
    0
  • postat de viata pe balta
    Marți, 23 Mai 2023 20:38
    86.127.114.***
    isj-ul, cat si itm-ul, au facut verificari sa vada daca profesorii, cei afalati in greva generala, stau 8 ore in unitate? unii vin si stau cateva ore, altii nu vin deloc.
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Marți, 23 Mai 2023 12:05
    5.13.169.***
    Neamul asta al nostru este ca o musca fara cap! Nu stim ce vrem... cand stim vrem schimbarea, dar nu si noi sa ne schimbam! Votati shoshochostii.. se duce dracu de tara asta care nu ne-o meritam! Ne-am batut joc de ea 33 de ani in cel mai macabru mod! Mai rau de copii.. iar invatamantul este... ogli
    0
    0
  • postat de Zero lei
    Marți, 23 Mai 2023 09:32
    109.166.129.***
    Site ul CNVA arata public transparenta veniturilor! Pe langa salariul de baza apar sporuri de gradatie, spor dirigentie, spor suprasolicitare, indemnizatie hrana,…incat majoritatea salariilor brute sunt intre 7000 si 11000 lei lunar! Chiar si ingrijitorii si femeile de servici au aproape 4000. Sunt
    0
    0
  • postat de Albert
    Luni, 22 Mai 2023 20:00
    86.124.202.***
    ISJ Galați ar putea publica statul de plata cu veniturile pt luna aprilie, de la CNVA, pentru a ne convinge de veniturile "MIZERABILE" obținute? Se includ: sp0r de ..., spor de ..., spor de ..., tichet vacanta(1400 lei:12 luni), etc.
    Așteptăm sau sunt confidențiale, doar....sunt plătite din bugetu
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.