Mai multe școli din județ nu au avize complete de funcționare, în prag de 11 septembrie

Mai multe școli din județ nu au avize complete de funcționare, în prag de 11 septembrie
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

După ce pe site-ul Prefecturii Galați au apărut informații conform cărora mai multe unități de învățământ din Galați își vor deschide porțile pe 11 septembrie, pentru un nou an școlar, fără a avea autorizație de funcţionare, profesorul Adrian Silivestru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Galați susține că toate școlile din județ sunt pregătite pentru a-şi reprimi elevii.

Doar spațiile unităților de învățământ aflate în reabilitare sunt în curs de obținerea autorizațiilor de funcționare, însă profesorul Silivestru ne asigură că pentru copiii arondați în aceste școli s-au găsit soluții optime pentru reluarea cursurilor.

386 de unități au aviz sanitar

"În vederea monitorizării pregătirii unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Galați, pentru deschiderea în bune condiții a noului an școlar 2023-2024 și respectarea normelor de igienă, pentru ocrotirea, educarea și instruirea copiilor și tinerilor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galați a transmis documente în toate unităţile de învățământ, prin care s-au solicitat informaţii referitoare la stadiul execuţiei lucrărilor de igienizare şi reparaţii şi situaţia obţinerii autorizaţiilor sanitare de funcţionare pentru spațiile de învățământ, cât şi problemele şi necesităţile concrete ale acestora, precum și situația asigurării cerinței de securitate la incendiu a clădirilor aferente unităţilor de învăţământ de pe raza judeţului Galaţi.

De asemenea, în centralizarea datelor, Inspectoratul Școlar a colaborat cu Direcția de Sănătate Publică Galați și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați. Din analiza datelor transmise de către unitățile de învățământ și de către cele două instituții menționate mai sus, rezultă că, din cele 482 de unități de învățământ, 386 de unități (dintre care 142 din mediul urban şi 244 din mediul rural) au aviz sanitar de funcționare", susține prof. Gina Brânzan, inspectorul școlar general, în raportul prezentat pe site-ul Prefecturii Galați.

Încă se fac lucrări în unele şcoli

Celelalte școli, 96 la număr, fie nu au toate avizele, fie fac încă lucrări de reabilitare și abia apoi primesc aviz de funcționare, fie sunt avizate parțial. Cu toate acestea, până la primul clopoțel din noul an școlar mai este puțin mai mult de o săptămână, iar șefii de la ISJ spun că sunt mulțumiți de modul în care va debuta noul an școlar. "Știm că mai sunt unele probleme punctuale, însă majoritatea spațiilor de clasă sunt foarte bune. Mai sunt 25 de școli la nivelul județului despre care știm că încă sunt în reabilitare. Suntem mulțumiți de felul în care arată școlile, în prag de deschidere a unui nou an școlar. S-au făcut mulți pași în reabilitare. Chiar și la școlile din județ, în comunele îndepărtate de Galați, lucrurile stau foarte bine. Elevii au grupuri sanitare curate, igienice și cu apă potabilă. Școlile la care mai sunt lucrări de făcut până la deschiderea anului școlar vor obține toate autorizațiile", ne-a mai spus prof. Adrian Silivestru.

Unul dintre cazurile aparte îl reprezintă Grădinița cu program prelungit Nr. 17 din Tecuci (foto), unitate neacreditată, care funcționează la parterul unui bloc și nu  poate obține autorizație.

Citit 2306 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Septembrie 2023 13:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.