Cum se măresc SALARIILE profesorilor în Finlanda - cel mai PERFORMANT învăţământ din Europa

Cum se măresc SALARIILE profesorilor în Finlanda - cel mai PERFORMANT învăţământ din Europa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Statul creează joburi pentru tineri


Galaţiul a avut, săptămâna trecută, oaspeţi de seamă - reprezentanţi ai mediului educaţional şi ai ONG-urilor sosiţi din ţări precum Franţa, Finlanda, Cehia, Portugalia şi Italia, în cadrul unui proiect internaţional de schimb de experienţă. Am profitat de ocazie şi am discutat cu Sari Heikkila, reprezentantul mediului educaţional din Finlanda, dat fiind faptul că învăţământul din ţara respectivă este recunoscut drept unul foarte bine pus la punct. În ceea ce priveşte reputaţia la nivel internaţional pe care o are învăţământul finlandez, Sari Heikkila a menţionat că e o situaţie pe care o confirmă, dar nu şi-o poate explica, întrucât profesori bine pregătiţi sunt în toate ţările, ceea ce i se pare normal. Cu toate acestea, recunoaşte că sunt probleme, ca în fiecare sistem. La o primă vedere, Heikkila ne-a spus că nu a avut timp să cunoască foarte multe aspecte ale învăţământului românesc, pentru a face o paralelă între Finlanda şi ţara noastră, dar a subliniat faptul că tinerii de acolo au şanse reale de angajare.

"În Finlanda, şcoala începe la 7 ani, sunt 9 ani de şcoală obligatorii, după care urmează liceul. Ce este un lucru bun - tinerilor li se oferă un loc de muncă sau un post dacă au fost în şomaj mai mult de trei luni. Statul oferă bani comunelor şi satelor pentru a oferi locuri de muncă şi dacă nu există locuri de muncă, se creează ateliere de lucru pentru tinerii care doresc acest lucru. La grădiniţe e greu de spus la ce vârste vin copiii, întrucât diferă. Depinde de familie - acest ciclu nefiind obligatoriu. De obicei, se intră la 3 ani, există apoi o perioadă numită preşcoală, pentru cei de 6 ani, după care la 7 ani se intră în clasa I. Şi la noi, mama are posibilitatea de a sta acasă doi ani să crească copilul”, ne-a spus invitatul din Finlanda.

Examene pentru creşterea salariilor

Una dintre problemele mari cu care se confruntă învăţământul românesc este cea a salariilor profesorilor, care sunt foarte mici, aspect de care Sari Heikkila a auzit. Sursa citată a evitat să ne spună de la ce sumă porneşte salariul unui dascăl din Finlanda, dar a subliniat că acesta diferă. "În Finlanda, salariile profesorilor depind de nivelul la care predau aceştia - la grădiniţe şi şcoli sunt mai mici, iar de la ciclul liceal încolo sunt mai mari. La noi, din cinci în cinci ani, fiecare profesor are posibilitatea de a avea un salariu mai mare, prin susţinerea unui examen", ne-a mai explicat Sari Heikkila.

 

Citeşte şi: BACALAUREAT 2014/ A plouat cu „experimentat” la PROBA de limba română

Citit 3225 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iunie 2014 06:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.