TINERII ŞI ORAŞUL/ Impresii studenţeşti din Portugalia. ERASMUS - o experienţă personală

TINERII ŞI ORAŞUL/ Impresii studenţeşti din Portugalia. ERASMUS - o experienţă personală
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Drumuri. Le ştim doar începutul! Pariem că totul o să fie bine, că o să ne adaptăm uşor în noul mediu, că o să ne facem prieteni şi o să învăţăm lucruri noi. Se întâmplă de fiecare dată: când vrem să plecăm undeva, ne facem planuri, dar când ajungem în locul dat, totul se schimbă. Cam aşa pot să descriu începutul experienţei mele ERASMUS, pe care am îmbrăţişat-o, ca mulţi studenţi de la Dunărea de Jos, pe parcursul unui semestru, în anul al II-lea de studiu. Deja familiarizată cu distanţele - sunt plecată de acasă, din Chişinău, de un an, am traversat Europa de la est la vest.

Din Moldova, în Portugalia

Experienţa mea a început de câteva zile în Coimbra, Portugalia. O ţară frumoasă şi un oraş în care studenţii nu dorm. Aici, să mergi pe jos până în locul în care vrei să ajungi este o adevărată provocare. Străzile au arhitectura ”deal-vale” şi, în cele câteva zile de când am ajuns, am pierdut deja 2-3 kilograme. Cel mai curios e că oamenii de aici nu folosesc autobuzul (prea mult) sau alte mijloace de transport. Fiind un oraş studenţesc, noaptea e ca ziua. Tinerii, la fel ca furnicile, sunt împrăştiaţi peste tot, indiferent de vreme. Coimbra este la 100 de kilometri de Lisabona. Este o atracţie turistică şi un centru internaţional, unde anual vin sute de studenţi, dornici mai mult de petreceri decât de învăţat.

În aceste câteva zile de când mă aflu în Portugalia, am învăţat că, înainte să te aventurezi într-o ţară despre care nu ştii nimic, primul lucru este să-ţi cumperi o hartă şi un dicţionar. În Coimbra, nu poţi face niciun pas fără hartă, iar dacă apelezi la bunătatea localnicilor, tot ce îţi spun în engleză este: “stânga”.

Schimb de experienţă

La universitate, treaba e diferită. Sunt profesori dornici să te ajute şi să înţeleagă faptul că eşti un student ERAMUS, dar sunt şi alţii care îţi cer să alegi alt curs. Am avut mare noroc de colegii de la facultate: sunt foarte binevoitori, vor să ajute şi cu plăcere îţi traduc în engleză ce spun profesorii în portugheză. Studiez în cadrul Facultăţii de Arte şi Ştiinţe, în cadrul Departamentului de Jurnalism şi Comunicare. Am ales jurnalism radio şi TV, multimedia,  un curs de portugheză şi deontologie. Aici îţi poţi alege cursurile, în funcţie de pasiuni.

La final, te specializezi pe un domeniu, după ce faci practică. Aştept cu nerăbdare să văd cum se face presă într-o ţară vest europeană şi să fac primul meu reportaj TV în limbă engleză.

Da, ERASMUS este o experienţă unică, în care poţi să-ţi testezi limitele, să-ţi redefineşti orizonturile şi să te redescoperi, să-ţi faci prieteni noi în toate colţurile lumii şi să călătoreşti, dar trebuie să ai grijă ce îţi doreşti! Cel mai greu e să fii departe de casă, familie şi prieteni. Mulţumesc celor care au inventat reţelele de socializare!

Citit 4353 ori Ultima modificare Luni, 15 Februarie 2016 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.