CAZUL CONDREA: UN BANAL ACCIDENT! OMUL NU AVEA PROFIL DE SINUCIGAȘ! CONCLUZIILE RENUMITULUI PSIHOLOG CRIMINALIST PROF. UNIV. DR. TUDOREL BUTOI - SEVERIN

CAZUL CONDREA: UN BANAL ACCIDENT! OMUL NU AVEA PROFIL DE SINUCIGAȘ! CONCLUZIILE RENUMITULUI PSIHOLOG CRIMINALIST PROF. UNIV. DR. TUDOREL BUTOI - SEVERIN
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Revenit la Galaţi, „într-o atmosferă familiară, într-un oraş în care “am prieteni, într-un oraş în are am prins hoţi”, renumitul psiholog criminalist Prof. univ. dr. Tudorel BUTOI – SEVERIN, a susţinut la Universitatea ”Danubius”, în perioada 25 – 26 iunie 2016, un workshop extraordinar cu tema: ”Consiliere psihologică în victimo-traumă şi adicţii”.

Evenimentul a fost organizat sub egida Colegiului Psihologilor din România și a Institutului de Psihologie Judiciară, în colaborare cu Facultatea de Drept a Universității ”Danubius”- Galați și PSIWORKS LEFTER & IVAN, Societatea Civilă Profesională de Psihologie.

 

În prima zi a workshopului, cazurile–vedete ale prezentării domnului profesor au fost două succese remarcabile ale psihologiei românești, din perspectiva expertizei psiho-legale, care demonstrează prioritatea psihologiei pe ușa din față a sistemului juridic. Două cazuri care au suscitat interesul opiniei publice și al presei internaționale, spețe cu element de extraneitate care prezintă, ca elemente comune, cetățenia română a mamelor care s-au căsătorit cu cetățeni străini; din aceste căsătorii au rezultat copii iar în ambele cazuri mamele au fost acuzate de răpire după ce, în urma neînțelegerilor grave apărute în familie, au revenit împreună cu minorii, fără consimțământul soților, în țară.

 

Totodată, în prima zi a workshopului, atenția participanților a fost captată de subiectul psiho- traumei, de modul în care trebuie să acționeze psihologul și cum trebuie să realizeze raportul de expertiză în cazul persoanelor care suferă o traumă.

 

În ultima zi a workshopului, au fost discutate elementele protocoalelor de consiliere psihologică în adicțiile de drog și alcool întocmite de speciliști, materialE care, în cazurile penale cu infractori primari și pentru infracțiunile pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mică de 5 ani, pot sta la baza deciziei procurorului de a dispune scoaterea de sub urmărire penală.

 

Workshopul s-a încheiat cu un subiect care frământă societatea românească, o realitate autodistructivă paradoxală: suicidul. Un subiect pe care domnul profesor, după atâția ani de experiență, l-a clasat la categoria secrete care pleacă odată cu omul care s-a sinucis. Totuși, domnul profesor consideră faptul că un rol important în cazurile de suicid îl are calitatea instinctului de conservare care, în aceste cazuri, se anulează și face loc în conștiința umană invaziei sentimentului de inutilitate.

 

Fiind vorba despre suicid iar domnul profesor fiind recunoscut pentru calitatea cursurilor sale pragmatice, concrete care aduc în lumină cazuri importante și controversate, a fost discutat, la categoria profilul sinucigașului, și controversatul caz Condrea. Un caz în care a fost solicitată intervenția de specialitate a domnul profesor Tudorel BUTOI- SEVERIN, domnia sa plecând, încă de la primele acțiuni de cercetare la fața locului, de la ipoteza fantastică – a substituirii de persoană și ajungând la ipoteza reală – a certitudinii, pe baza testului ADN, a faptului că la locul accidentului s-a aflat cadavrul lui Condrea. ”Este un banal accident de circulație! Asta ”ne spune” o mamă aflată cu copilul ei în mașină depășită de Condrea care conducea cu stânga și vorbea la telefon cu dreapta. Omul nu avea profil de sinucigaș! Avea valiza pregătită să plece la pușcărie. Lăsarea testamentului, transferul unor sume importante de bani în conturile rudelor nu reprezintă altceva decât manevre de tip dolosiv de a pune la adăpost sume mari de bani.”

 

De asemenea, un interes deosebit pentru acest eveniment l-au manifestat cadre didactice ale Facultății de Drept a Universității ”Danubius” și reprezentanți ai Facultății de Comunicare și Relații Internaționale, facultate care are, de anul acesta, și specializarea Psihologie.

 

Reușita acestui eveniment se datorează și unui vechi colaborator al Universității ”Danubius”, motor al întregii organizări, domnul Aurel LEFTER – expert în psihologie judiciară.

 

Purtător de cuvânt - Universitatea ”Danubius”,

Ana Alina IONESCU DUMITRACHE

(P)

Citit 2304 ori Ultima modificare Luni, 04 Iulie 2016 14:27