TINERII ȘI ORAŞUL | Un american învaţă limba română la Galaţi

TINERII ȘI ORAŞUL | Un american învaţă limba română la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Este vesel, plin de energie, pasionat de politică şi de trei ani de zile nu şi-a văzut casa, pentru că e mereu pe drumuri. E asistent la Universitatea Maryland, Collage Park, S.U.A. şi va sta un semestru în Galaţi, prin programul Fulbright (acord cu Guvernul Statelor Unite ale Americii privind schimburile în domeniul culturii, educaţiei şi învăţământului), pentru a le împărtăşi studenţilor de anul I şi II de la Filologie, Facultatea de Litere, noţiuni de cultură şi civilizaţie americană.

Îl cheamă Joseph Amiri şi e gata să le ofere tinerilor români din experienţa dobândită în cele trei ţări pe care le-a vizitat şi în care a lucrat până acum: Ecuador, Ucraina şi, desigur, S.U.A. Joseph ne explică de ce a ales România: ”Pentru bogăţia culturii, a istoriei şi pentru că vorbesc limba spaniolă, iar România este singura ţară din această regiune ce are o limbă latină. În facultate am studiat politica est-europeană şi am fost voluntar în Ucraina timp de şapte luni, iar faptul că am fost acceptat să predau la o universitate în România m-a bucurat enorm. Voiam să mă întorc în zonă, aşa că nu am stat pe gânduri”, a explicat Joseph.

Încântat de engleza fluentă a studenţilor gălăţeni

A fost fascinat de nivelul de cunoştinţe al studenţilor români, dar şi de acurateţea limbii engleze pe care aceştia o vorbesc. ”Am fost plăcut impresionat, am conversaţii pe diferite teme cu majoritatea studenţilor mei. Vreau să mă asigur că avem cursuri practice, cu subiecte interesante din viaţa noastră, chiar dacă par complicate la început. Am ales să le vorbesc despre Wikileaks, dar şi despre sistemul electoral american,” a declarat Joseph Amiri. Ceea ce a observat cu precădere la studenţii noştii în comparaţie cu cei americani: ”Aici este dorinţa de a învăța continuu, iar în S.U.A., studenţii devin mai conştiincioşi abia spre sfârşitul anilor de studiu.”

Recunoaşte că nu a avut timp să viziteze oraşul şi nici să guste întreaga bucătărie românească. ”Nu am testat încă multe feluri tradiţionale, dar mi-au plăcut micii şi vreau foarte tare să mănânc sarmale, pentru că în Ucraina am mâncat ceva similar,” spune Joseph râzând. Timpul liber şi-l petrece citind şi explorând obiective noi din oraş: ” Îmi place să mă plimb prin parcuri şi pe faleză. De asemenea, când am mai mult timp pentru mine, citesc reviste şi ziare, dar îmi doresc să fiu cât mai mult la dispoziţia tinerilor din România”.

De ce a ales să fie Fulbright ETA (English Teaching Assistant)? ”În fiecare zi găsesc lucruri noi şi interesante despre oraş. Am vorbit cu colegii mei de la Litere despre istorie, literatură, problemele actuale ale României, iar pentru mine este ca şi cum aş începe să merg din nou. În plus, de săptămâna aceasta, voi participa la primele ore de limbă română”, a spus mândru Joseph.

”Eu nu sunt profesor de limba engleză la bază, dar îmi place enorm interacţiunea cu tinerii şi ideea că dobândesc o nouă perspectivă asupra studenţilor din sud-estul Europei”, a explicat Joseph.

Joseph Amiri ţine cursuri practice la specializarea Limba şi literatura engleză - Limba şi literatura franceză (anii I şi II) şi organizează activităţi de promovare a limbii, culturii şi civilizaţiei americane la toate programele de studii universitare (licenţă, masterat, doctorat) cu predare în limba engleză, organizate de către Facultatea de Litere de la Universitatea “Dunărea de jos” din Galaţi.

Citit 2664 ori Ultima modificare Luni, 31 Octombrie 2016 19:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.