Specialist în drepturile omului - Doctor Honoris Causa la Universitatea "Dunărea de Jos"
Foto: Corneliu Bîrsan, de trei ori judecător la CEDO

Specialist în drepturile omului - Doctor Honoris Causa la Universitatea "Dunărea de Jos"
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Vineri, 28 octombrie 2016, la propunerea Consiliului Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, Senatul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi a decernat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Corneliu Bîrsan.

Om de ştiinţă şi personalitate remarcabilă a mediului juridic european, profesorul Corneliu Bîrsan marchează dezvoltarea învăţământului juridic românesc prin prisma contribuţiilor, realizărilor, acţiunilor şi implicării active a domniei sale de-a lungul întregii activităţi profesionale.

Reprezentant de seamă al şcolii juridice din România, domnul profesor Corneliu Bîrsan şi-a început cariera ca asistent universitar în anul 1967, susţinând seminarii de drept civil, dreptul familiei, drept internaţional privat şi dreptul comerţului internaţional. Din 1992 este profesor titular, prin concurs, domeniile de specialitate fiind drept civil, dreptul comerţului internaţional, drept comunitar. A fost primul cadru didactic care a predat, începând cu anul 1990, cursuri de drept comunitar la Facultatea de Drept din Bucureşti. În perioada anilor 1993, 1995 şi 1996 a fost profesor invitat la Universitatea Paris I Partheon-Sorbonne.

Membru al Comisiei Europene a Drepturilor Omului

În perioada 1977–1998, profesorul Bîrsan a fost arbitru (judecător) la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. Din 22 martie 1995-31 octombrie 1998 a avut onoranta calitate de membru al Comisiei Europene a Drepturilor Omului din partea României, iar începând cu 1 noiembrie 1998 pe cea de Judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ales pentru un mandat de trei ani. Ulterior a fost reales, în 2001, pentru un mandat de şase ani (până la 31 octombrie 2007), iar apoi, în 2007, pentru un mandat de şase ani (până la 31 octombrie 2013).

25 de lucrări de specialitate

În activitatea sa ştiinţifică şi de cercetare, profesorul Corneliu Bîrsan s-a aplecat cu dăruire şi rigurozitate asupra studiului dreptului civil şi problematicii drepturilor omului. Rezultatul acestei activităţi prestigioase este reprezentat de cele 25 de lucrări de specialitate (cursuri universitare, monografii, tratate) elaborate ca autor unic sau în colaborare, printre care amintim  monografiile: Drept civil. Drepturile reale principale, Tratat de drept civil. Teoria generală a obligaţiilor, Convenţia europeană a drepturilor omului - Comentariu pe articole, Vol. I 2005, Vol. II 2006;  Convenţia europeana a drepturilor omului. Comentariu pe articole. Ediţia 2, 2010; Excepţia de nelegalitate. Jurisprudenţa Secţiei de contencios administrativ si fiscal a ICCJ pe anul 2009 (in colaborare), 2011; Drept civil. Drepturile reale principale in reglementarea noului Cod civil, 2013; Drept civil. Drepturile reale principale în reglementarea noului Cod civil. Ediţia a 2-a, Editura Hamangiu, 2015, precum şi peste 170 de articole şi studii de specialitate, comentarii de practică judiciară, susţinute la comunicări ştiinţifice sau publicate în România şi în străinătate, volume şi reviste de specialitate de prestigiu.

Aprecierea de care se bucură domnul profesor universitar doctor Corneliu Bîrsan este confirmată de calitatea de membru al Societăţii franceze de legislaţie comparată, 1977 şi de cea de Doctor Honoris Causa al Universităţii Paris I Panthéon-Sorbonne, de cea de Cavaler al Legiunii de Onoare. Printre distincţiile primite de-a lungul timpului se numără Diploma de onoare pentru activitatea ştiinţifică a Centrului de Studii Juridice Internaţionale, Salzburg, Austria (1991), Doctor onorific în drept al Facultăţii de Drept New England, Boston (SUA- 1994); înaltă distincţie acordată de Republica Franceză în anul 1999, precum şi Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Cavaler, acordat în anul 2007.

Activitate prestigioasă

În perioada 20 ianuarie 1990 - 25 iunie 1998, Corneliu Bîrsan a fost decan ales al Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti, iar în perioada 25 iunie 1993 - 25 iunie 1998 a fost Director al Institutului franco-român de drept al afacerilor şi cooperare internaţională „N.Titulescu - H. Capitant” şi al Colegiului juridic franco-român de studii europene al Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti.

Este licenţiat  în drept al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, promoţia 1966 şi doctor în drept, din 1977, al aceleaşi instituţii, titlul tezei: „Efectele juridice ale bunei-credinţe în dreptul civil român”. Este titular al diplomei de înalte studii de drept  comparat al Facultăţii  Internaţionale de Drept Comparat, ciclul 1: Strasbourg, sesiunea primăvară 1971; ciclul 2: Strasbourg, sesiunea primăvară 1972; ciclul 3: Saint-Jacques de Compostelle (Spania), 1974.

Citit 2157 ori Ultima modificare Luni, 07 Noiembrie 2016 18:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.