Zilele libere plătite pentru părinți, până mâine

Zilele libere plătite pentru părinți, până mâine
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

12 iunie, ziua în care se încheie oficial școala, este totodată ultima zi în care părinții salariați mai pot cere zile libere plătite de către angajatori pentru a sta acasă cu copiii în perioada în care școlile au fost închise. Părinții vor mai putea cere libere plătite de la angajator abia în următorul an școlar, din septembrie, în eventualitatea în care școlile se închid. Acest drept nu este legat în niciun fel de epidemia de coronavirus și rămâne valabil pentru orice situație viitoare în care școlile se închid și copiii stau acasă.

Conform datelor furnizate de AJOFM, 248 de părinți salariați gălățeni, de la 78 de firme din județ, au primit până acum aceste indemnizații, din martie și până pe 10 iunie, suma totală care li s-a plătit acestora fiind de 147.939 lei. Numărul cererilor depuse la AJOFM a fost mult mai mare, pentru 647 de salariați de la 266 de firme.

Părinții care nu au cu cine să-și lase copiii acasă nu pot cere zile libere plătite și pe perioada vacanței de vară, dar au la dispoziție și alte variante, detaliate de avocatnet.ro. Prima dintre acestea este prevăzută de măsurile de relaxare începând din 15 iunie, care includ și redeschiderea creșelor, grădinițelor și afterschool-urilor private. A doua o reprezintă banii pe care îi acordă statul, prin primării, pentru angajarea de bone cu care trebuie încheiat un contract. De asemenea, părinții care au copii bolnavi sau cu handicap pot cere concediu și indemnizație pentru îngrijirea acestora. Ultima variantă este solicitarea unui concediu fără plată pentru rezolvarea unor probleme personale, durata acestui concediu fiind stabilită prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern al angajatorului.

Citit 1471 ori Ultima modificare Joi, 11 Iunie 2020 21:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.