Primăria Galaţi, dată în judecată de Electrica

Primăria Galaţi, dată în judecată de Electrica
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord (societate deţinută de Electrica SA) a dat în judecată Primăria Galaţi, într-un proces care are o miză de aproximativ cinci milioane de euro. Conform Primăriei, suma ar reprezenta obligaţii de plată suplimentare ale SDEE Muntenia Nord la bugetul local, pentru perioada 2012-2015. Dosarul are numărul 263/42/2020 şi a fost înregistrat, pe 12 iunie 2020, pe rolul Curţii de Apel Ploieşti.

În decembrie anul trecut, filialei SDEE Muntenia Nord SA i-a fost comunicat un raport de inspecţie fiscală al Direcţiei Impozite, Taxe şi Alte venituri locale din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi, prin care au fost stabilite obligaţii de plată suplimentare reprezentând impozit pe clădiri, pentru perioada 1.01.2012 - 31.12.2015, în sumă totală de 24.831.293 de lei. Din aceasta, debitul era de 12.051.535 de lei, iar majorările de întârziere calculate până în luna octombrie 2019 erau de 12.779.758 de lei.

La vremea respectivă, fapt consemnat şi de "Viaţa liberă" în articolul "Primăria Galaţi vrea 25 milioane de lei de la Electrica", SDEE Muntenia Nord a anunţat că va contesta pe toate căile de atac raportul de inspecţie fiscală.

Luna trecută, pe 12 iunie, dosarul cu numărul 263/42/2020 a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Ploieşti şi deocamdată nu a primit un termen, cauza fiind în faza preliminară. Reclamant este SDEE Muntenia Nord SA (cu sediul în Ploieşti), iar pârâţi sunt Direcţia Impozite, Taxe şi Alte venituri locale din cadrul Primăriei şi, în calitate de organ de soluţionare a contestaţiilor, Primăria Galaţi.

SDEE Muntenia Nord contestă atât suma, cât şi modul de calcul

"Direcția Impozite, taxe și alte venituri locale din cadrul Primăriei Galați a efectuat o inspecție fiscală la sediul SDEE Galati, în perioada 19.01.2017 - 21.11.2019. Conform Raportului de inspecție fiscală, echipa de control a determinat un impozit suplimentar pe clădiri, împreună cu accesoriile aferente, în cuantum total de 24.831.292,57 lei, asociate întregului patrimoniu al Societății de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord, nu doar al Sucursalei Galați, cu depășirea atribuțiilor conferite de Codul fiscal și Codul de procedură fiscală.

În opinia conducerii SDEE Muntenia Nord, tratamentul inspectorilor fiscali este eronat și, printr-o interpretare abuzivă a legislației în vigoare, au aplicat o cotă majorată de impozitare asupra valorii clădirilor deja impozitate pentru perioada supusă inspecţiei fiscale. Efectul acestor interpretări abuzive a dus în fapt la stabilirea unui impozit suplimentar, mai mare decât valoarea reevaluată a tuturor imobilelor aflate în patrimoniul societăţii. Precizăm că valorile reevaluate ale clădirilor au fost înregistrate în contabilitate și confirmate inclusiv de către auditorii financiari al societății și chiar de catre ANAF - Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, fără a se invoca nicio eroare în ceea ce privește valoarea justă a acestora. Inspectorii fiscali au considerat în mod absurd că aceste valori nu sunt corecte din punct de vedere contabil și fiscal, deși acestea sunt confirmate de experții din acest domeniu, precum și de alte organe fiscale", ne-a transmis Biroul de presă al SDEE Muntenia Nord.

Primăria confirmă procesul

La rândul său, Biroul de presă al Primăriei Galaţi a confirmat acţiunea în justiţie: "Electrica a formulat o cerere de chemare în judecată, prin care solicită anularea raportului de inspecţie fiscală şi a deciziei de impunere, practic, scutirea de la plata obligaţiilor fiscale în sumă de 24.831.292,57 lei. Urmează să fie stabilit termenul şi bineînţeles că vom face întâmpinare".

Citit 5159 ori Ultima modificare Vineri, 03 Iulie 2020 15:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.