Darul Iulianei Tudor pentru România
Foto: TVR

Darul Iulianei Tudor pentru România
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

„Filmul «Port Valoare și Splendoare» este darul meu pentru România. Când am început filmările, atât eu, cât și echipa am avut credința că facem un lucru cu rost pentru țară. Ceva necesar, care să răspundă măcar în parte la întrebarea «Cine suntem?». Dacă acest film există astăzi este pentru că am așezat acolo tot ceea ce înseamnă pentru mine rădăcini și frumos în țara mea”, mărturiseşte Iuliana Tudor, într-un amplu material publicat pe portalul televiziunii naţionale.

Postul public naţional de televiziune anunţă că pe 1 Decembrie, de la ora 16,30, pe TVR1, va începe seria celor cinci episoade ale primei producții documentare despre ia românească: „Port Valoare și Splendoare”, proiect ce poartă semnătura Iulianei Tudor.

„Filmul în cinci episoade își propune să exprime spiritul acestei țări, prin bogăția și semnificația ritualurilor conținute în întreg procesul de realizare a iei. Filmată de-a lungul mai multor luni, în locuri diferite din țară și din București, seria «Port Valoare și Splendoare» ne va ajuta să înțelegem ce purtăm, care este povestea cămășii noastre, de unde vine, cine sunt creatoarele fiecărui semn cusut și care este alfabetul așezat pe ie. De ce este important să prețuim o cămașă cusută cu mâna față de cea creată de mașina de cusut”, explică TVR.

Conform postului public, prima parte, difuzată de Ziua Naţională a României, la ora 16,30, ne va purta din atelierul din Nisa al lui Henri Matisse în cel al Ioanei Corduneanu, din București.

„Filmul pornește de la prietenia de jumătate de secol dintre Theodor Pallady și Henri Matisse, o prietenie rodnică în istoria picturii și care e oglindită în lucrările dedicate iei de către artistul francez. Șase luni a muncit pentru «La Blouse Roumaine», ca să aducă splendoare în vremurile răvășite de Al Doilea Război Mondial. Matisse nu a dat numele lucrării după frumoasa Lydia, modelul și asistenta care îi organiza viața în acea perioadă, ci a ales să omagieze cămașa românească, făcând-o astfel celebră în toată lumea. De la atelierul din Nisa al lui Matisse din prima jumătate a secolului al XX-lea, revenim în secolul al XXI-lea, în mijlocul Bucureștiului agitat, la «Semne Cusute», atelierul de ii al Ioanei Corduneanu. Este un spațiu în care femeile de azi, cu studii superioare și preocupări predominant urbane, învață să coasă cămăși tradiționale după izvoade vechi, adunate de Ioana pe un blog - peste 2.000 de izvoade din toate zonele țării. De-a lungul celor cinci episoade, vom vedea recreându-se sub ochii noștri, în acest atelier, celebra ie care l-a inspirat pe Matisse atunci când a pictat «La Blouse Roumaine»”, dezvăluie TVR.

„Acest film ne readuce aproape de simplitate, de ceea ce contează cu adevărat pentru fiecare dintre noi, de valorile și splendorile românești. Căutați-vă rădăcinile și trăiți simplu! Îmi doresc ca întâlnirea cu filmul "Port Valoare și Splendoare" să aducă în fiecare conștiința apartenenței față de acest loc și de această națiune. A fost un privilegiu fiecare clipă în care am construit, alături de colegii mei, această producție. La mulți ani, România, mulțumesc!”, este mesajul Iulianei Tudor.

Filmul „Port Valoare și Splendoare” este o coproducție Creart - Centrul de Creație, Artă și Tradiție, instituție publică aflată în subordinea Primăriei Municipiului București, și Premium Agency, în parteneriat cu Televiziunea Română.

Citit 1407 ori Ultima modificare Duminică, 29 Noiembrie 2020 15:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.