Votul românilor din diaspora la alegerile parlamentare
Foto: Facebook

Votul românilor din diaspora la alegerile parlamentare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Nu mai puţin de 21.329 de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au votat deja prin corespondenţă la alegerile parlamentare, iar peste 12.000 s-au prezentat deja la urne pentru a-şi alege deputaţii şi senatorii. Aceste date sunt raportate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

La acest tur de scrutin, românii din diaspora care nu au votat deja prin corespondenţă au la dispoziţie două zile pentru a se prezenta la urne: sâmbătă, 5 decembrie 2020, între orele 7,00 – 21,00 şi duminică, 6 decembrie 2020, între orele 7,00 -21,00, cu precizarea că este vorba despre ora locală. În ambele zile există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23,59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21,00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

În urmă cu mai bine de 14 ore pentru noi, la Secția de votare 17 Auckland s-a înregistrat primul vot din lume la alegerile parlamentare. El a fost exercitat de tânăra Sonia Tipteriu, după cum a anunţat Excelenţa Sa, ambasadorul României în Australia şi Noua Zeelandă, gălăţeanca Nineta Bărbulescu.

Pentru aceste alegeri, AEP a aprobat, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), organizarea a 748 de secții de votare în străinătate, cu 331 în plus faţă de alegerile parlamentare din 2016. Secțiile de votare au fost amplasate anul acesta în 93 de țări.

Cele mai multe sunt în Spania - 140, Italia - 137, Germania - 61, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - 50, Franţa - 48. În SUA sunt 36 de secţii de votare, Republica Moldova - 30, Belgia - 19, Austria - 17, Irlanda - 16, Olanda - 15, Grecia - 11, Norvegia şi Danemarca - câte 10, Portugalia - 9, Australia şi Noua Zeelandă - 7 secţii.

Lista sediilor secțiilor de votare din străinătate poate fi consultată pe site-ul instituției, www.roaep.ro, dar și pe pagina de Internet a MAE, www.mae.ro. Harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate poate fi accesată la următorul link: https://www.mae.ro/maps/4083.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu; ▪ paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, însoţite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar.

Potrivit art.1 din Decizia nr 35/2020 a Biroului Electoral Central (BEC), alegătorul care deține un act de identitate din cele prevăzute mai sus, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 în baza acestuia.

Citit 1028 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Decembrie 2020 11:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.