Marş tăcut roşu-Ferarri

Marş tăcut roşu-Ferarri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Grătarele dintre blocuri nu începuseră să se încingă, iar micii se odihneau cruzi, în aşteptarea sfârâielii, când esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor s-a înroşit la propriu.

Sub soarele vesel, sute de şepcuţe, tricouri, bluze, baloane sau veste roşu-Ferrari inscripţionate cu „PSD” au luat cu asalt punctul zero al marşului organizat de 1 Mai, de social-democraţii gălăţeni.

Cele aproximativ 1.000 de persoane s-au încolonat şi au aşteptat startul dat de deputatul PSD Florin Pâslaru: „Pornim!”.

Sub supravegherea Poliţiei Rutiere şi Jandarmeriei, coloana s-a deplasat în linişte, pe banda întâi a străzii Brăilei, de la Sindicate, la Sediul PSD de la Romarta.

Primul din şir era un tânăr aflat într-un scaun rulant, de care fusese prins un balon roşu. Îl urmau deputata Lucreţia Roşca şi consiliera judeţeană Viorica Sandu, europarlamentarul Adriana Ţicău, senatorul Gheorghe Saghian, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, directorul Apaterm, George Cubasa, purtătorul de cuvânt al PSD, Claudiu Brînzan, şi mai mulţi consilieri locali.

Marele absent a fost liderul PSD Galaţi, deputatul Dan Nica. „Dl Nica e prezent la manifestările de la Bucureşti. A încercat să plece, dar i s-a spus, la şedinţa Biroului Permanent, că e vicepreşedinte la nivel naţional, trebuie să înţeleagă gălăţenii că îi reprezintă la nivel central”, ne-a explicat Florin Pâslaru.

Liderul municipalei PSD, primarul Dumitru Nicolae, nu a mărşăluit alături de colegi, preferând să-i aştepte în faţa sediului de partid.

„1 MAI RĂU nu se poate”

„Vrem alt Guvern - 1 MAI RĂU nu se poate!”, „ Vrem alt Guvern - 1 MAI CORECT cu profesorii, cu pensionarii, cu întreprinzătorii, cu siderurgiştii, cu şomerii, cu gălăţenii,” se putea citi pe pancartele din carton purtate de protestatari.

Social-democraţii au împărţit trecătorilor fluturaşi antiguvernare: „Guvernul Boc - 1 MAI RĂU nu se poate. PSD cere demisia Guvernului Boc. Veniţi alături de noi. Luptăm pentru locuri de muncă, sprijin pentru cei slabi, respect pentru cei în vârstă, România Corectă”.

Cei mai activi la împărţit manifeste au fost consilierul local Lucian Podlaţi şi maestrul de ceremonii al evenimentului, Florin Pâslaru, iar asta nu i-a scutit de înjurături sau încurajări.

Printre cei care au primit un fluturaş s-a aflat şi... Puterea – directorul Casei Corpului Didactic, democrat-liberala Victoria Movileanu, aflată în trecere pe lângă manifestanţi. 

Proteste în toată Uniunea Europeană

Eurodeputatul Adriana Ţicău a venit tocmai de la Bruxelles pentru a ieşi în stradă alături de PSD Galaţi. În întreaga UE, de 1 Mai au fost mişcări de protest.

„Din păcate, în această perioadă de criză economică şi financiară, numărul şomerilor a crescut foarte mult. Sunt ţări în care şomajul a ajuns la peste 20 la sută şi este extrem de grav”.

„Vrem să arătăm că nu se poate să avem dezvoltare economică fără salariaţi, fără locuri de muncă, fără salarii decente şi, evident, după o viaţă de muncă, fără pensii decente. Educaţia este importantă, pentru că astfel asigurăm calitatea resurselor umane şi viitorul României”.

„De 1 Mai trebuie să fim solidari cu toţi cei care muncesc dar şi cu cei care şi-au pierdut locurile de muncă. Sper ca 1 Mai de anul viitor să fie unul puţin mai vesel, cu o rată a şomajului mai mică”, ne-a declarat Adriana Ţicău.

„60 la sută nu sunt membri PSD”

Ajunşi la sediul PSD, manifestanţii au rupt rândurile. Unii au plecat spre case, alţii au rămas să mai socializeze.

Pâslaru s-a declarat mulţumit de impactul marşului: „60 la sută dintre participanţi nu sunt membri de partid. E mai mult decât ne aşteptam”.

Citit 1658 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.