Dozele de vaccin anti-tuberculoză ajung în ţară în maxim 10 zile

Dozele de vaccin anti-tuberculoză ajung în ţară în maxim 10 zile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cele un milion de doze de vaccin anti-tuberculoză (BCG) pe care Ministerul Sănătăţii le-a achiziţionat cu ajutorul UNICEF vor ajunge în România în maxim 10 zile, se arată într-un comunicat al ministerului. UNICEF a anunţat conducerea MS că urmează să livreze dozele de vaccin BCG la începutul lunii iulie.

«Începând din luna iulie, se va putea asigura recuperarea la vaccinare a celor aproximativ 60.000 de nou-născuţi din perioada februarie–iunie 2010. De asemenea, vom derula, fără disfuncţionalităţi, vaccinarea tuturor nou-născuţilor din următoarele şase luni, aşa cum este prevăzut în  Programul Naţional de Imunizări», a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Zilele acestea, MS va transmite direcţiilor de sănătate publică procedura prin care se organizează vaccinarea copiilor. Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate.

Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit. «Deoarece producătorul roman de vaccin BCG, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino, nu a mai primit autorizaţie de producţie, la propunerea ministrului Sănătăţii Cseke Attila, Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern pentru achiziţionarea de vaccin BCG cu sprijinul Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), organizaţie interguvernamentală internaţională constituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite», se spune în comunicat.

Ceea ce nu se spune este că acesta nu este singurul vaccin, dintre cele obligatorii în primele luni de viaţă, pe care nou născuţii (din acest an, ba chiar unii veniţi pe lume în ultimele luni ale anului trecut) nu l-au primit.

Părinţii sunt obligaţi să achiziţioneze cu sume uneori foarte mari vaccinurile obligatorii, care ar trebui administrate gratuit copiiilor.

Citit 1210 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.