Ajutoarele pentru Ucraina nu mai trec gratuit cu bacul

Ajutoarele pentru Ucraina nu mai trec gratuit cu bacul
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Compania gălățeană Navrom Bac a decis să taxeze, începând de joia trecută, toate mijloacele de transport și toate persoanele care utilizează bacul pentru traversarea Dunării, atât între Galați și Tulcea, cât și de la Isaccea la Orlivka (raionul Reni, Ucraina). Sunt vizate de această măsură inclusiv transporturile cu ajutoare umanitare pentru Ucraina.

Tarifele sunt cuprinse între 80 de euro pentru autovehiculele agabaritice (cu lungimi peste 20 de metri), 50 de euro pentru un TIR, 25 de euro pentru un autocar și 15 euro (autoturism), 2 euro (bicicletă sau moped) și 1 euro (pasager).

Decizia de a taxa toate vehiculele și persoanele care trec cu bacul a fost luată pentru că Navrom Bac nu a primit niciun leu de la statul român pentru cursele gratuite efectuate de la începutul războiului din Ucraina, ne-a declarat directorul executiv Mara Vasilache. „Nu îmi mai permit niciun fel de gratuitate. Din prima zi a conflictului din Ucraina, noi am acordat gratuitate, dar nu mai putem susține financiar acest lucru, trebuie să supraviețuim, ca firmă. Pe 11 aprilie am început să taxăm TIR-urile, mai puțin ajutoarele umanitare și pasagerii din Ucraina. De joi, plătește toată lumea, ca înainte de război”, ne-a spus Mara Vasilache.

„Chiar dacă pe malul românesc al Dunării nu am avut niciun pasager, bacul a plecat gol spre Ucraina pentru a-i prelua pe refugiaţii ucraineni, ceea ce înseamnă că noi nu am avut nicio încasare pe cursa respectivă. Pe refugiați i-au taxat ucrainenii. În baza contractului încheiat cu partenerul ucrainean, noi primim lunar 12.500 de euro, dar suma este insuficientă în condiţiile actuale. Săptămâna trecută, a apărut HG 337, prin care statul român acordă gratuitate la transportul refugiaților ucraineni. Dar despre cei prin care se derulează gratuitatea, cum suntem noi, Navrom Bac, nu se spune nimic. Noi nu putem primi sprijin din partea statului. Nu știu ce să înțeleg”, a mai spus directorul executiv al Navrom Bac Galați.

Citit 2571 ori Ultima modificare Marți, 10 Mai 2022 00:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.