Măsuri pentru prevenirea şi limitarea efectelor caniculei

Măsuri pentru prevenirea şi limitarea efectelor caniculei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Având în vedere prognoza meteorologică pentru următoarea perioadă, când se pot înregistra temperaturi ridicate, Inspectoratul  pentru Situaţii  de  Urgenţă  Galați recomandă să respectaţi măsurile pentru prevenirea efectelor negative cauzate de temperaturile ridicate.

 

În spaţii închise se recomandă să ​limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură, să ​acoperiţi ferestrele expuse la soare și să menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis. Totodată, nu este indicat să utilizaţi ventilatoare dacă temperatura a depăşit 32°C, variantele alternative benefice fiind să aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu utilizând curenţi de aer și să reglaţi aerul condiţionat la 5°C sub temperatura ambientală.   

Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat. Evitaţi deplasările, aglomeraţiile, expunerea la soare şi  efortul fizic intens desfăşurat în exterior, între orele 11,00 – 18,00. Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare și consumaţi 1,5 - 2 litri de lichide pe zi, nu foarte reci, neaşteptând apariţia senzaţiei de sete. ​Mâncaţi fructe şi legume sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă), mâncaţi echilibrat şi variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică.

Este recomandat să menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie.

Trebuie evitate băuturile ce conţin cofeină și alimentele cu un conţinut mare de grăsimi, în special de origine animală. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere), vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei.

​Nu lăsaţi copiii ori animalele de companie singuri/singure în autoturisme și cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră.

Persoanele care suferă de diverse afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente. ​Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.                                                                                                 

În cazul apariţiei simptomelor legate de expunerea la căldură (crampele de căldură, insolaţia, epuizarea, şocul hipertermic), încercaţi să vă odihniţi într-un spaţiu umbrit şi răcoros, consumaţi lichide (apă, sucuri de fructe, ceaiuri), scădeţi temperatura corpului (udat şi ventilat).                                                                                 

​Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează, sunaţi la 112 sau îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată unitate de primire a urgenţelor.

Citit 672 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.