OMS declară variola maimuței drept urgență sanitară globală

OMS declară variola maimuței drept urgență sanitară globală
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală, a anunţat sâmbătă, la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a transmis digi24.ro. În Europa, riscul de transmitere este considerat ridicat.

Este cel mai ridicat grad de alertă în sistemul folosit de OMS și vine ca urmare a unei creșteri a numărului de cazuri la nivel mondial. În prezent, mai există doar două astfel de urgențe sanitare - pandemia de coronavirus și efortul continuu de eradicare a poliomielitei. relatează BBC. Încadrarea variolei maimuței la acest nivel de alertă obligă reţelele naţionale de sănătate să-și intensifice măsurile de prevenire.

Anunțul a fost făcut după ce joi a avut loc a doua reuniune a comitetului de urgență al OMS pe tema acestui virus. Specialiștii acestui comitet n-au reușit să ajungă la un consens privind clasificarea variolei maimuței drept urgență sanitară globală, dar șeful OMS a decis totuși să o încadreze la acest nivel de alertă, întrucât epidemia s-a răspândit rapid în întreaga lume și consideră că este într-adevăr de interes internațional.

Peste 16.000 de cazuri au fost raportate în prezent din 75 de țări.

În România, au fost diagnosticați cu variola maimuței până în prezent 20 de pacienți, toți bărbați.

Cât de periculoasă e variola maimuței

Variola maimuței a fost descoperită pentru prima dată în Africa Centrală în anii 1950.

Depistată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola umană, care a fost eradicată în 1980.

Este pentru a şaptea oară când OMS declară o urgenţă internaţională (un mecanism iniţiat în 2005), după ce a făcut acest lucru pentru gripa A în 2009, Ebola în 2014 şi 2018, poliomielita în 2014, virusul Zika în 2017 şi coronavirusul COVID-19 în 2020 (acest din urmă nivel de alertă este încă în vigoare). Mai multe detalii.

Citit 894 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Iulie 2022 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.