Primăria se împrumută pentru investiţiile europene

Primăria se împrumută pentru investiţiile europene
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Primăria municipiului Galaţi va putea contracta un nou credit, în valoare de 50 de milioane de lei, de la Banca de Export Import a României EximBank SA, pentru finanţarea a 11 proiecte europene. Decizia a fost luată miercuri, în şedinţă extraordinară de Consiliul Local, cu 17 voturi „pentru” (PSD şi PNL) şi patru voturi împotrivă (USR PLUS şi PACT). Cea mai mare sumă din acest nou împrumut, 30 de milioane de lei, este destinată modernizării axei rutiere Traian Vuia, Henri Coandă, George Coşbuc (tronson Coandă - Alexandru Măcelaru).

În condiţiile în care luna trecută aleşii locali (PSD) au aprobat contractarea unui împrumut de 150 de milioane de lei, pentru finanţarea unor obiective de investiţii, iată că un nou credit fost supus votului consilierilor convocaţi miercuri în şedinţă extraordinară. De această dată este vorba despre o finanţare rambursabilă internă în valoare de 50 de milioane de lei, cu o maturitate de 12 ani, necesară integral pentru proiecte care beneficiază fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Creditul va fi luat de la EximBank SA. Conform documentelor, perioada de tragere a creditului propus este de un an de la semnarea contractului, termenul de rambursare a creditului propus va fi de 12 ani, cu o perioadă de graţie de doi ani, termen de plată rată şi dobândă semestrial, costurile fiind ROBOR 6M plus marjă (1,8 la sută).

În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre se arată că municipiul Galaţi are în derulare 57 de proiecte cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, în valoare totală de 565,43 milioane de lei. „În vederea asigurării fondurilor necesare pentru acoperirea ajustării preţurilor şi a valorii devizelor generale, a cofinanţării eligibile, a cheltuielilor neeligibile şi altor fonduri în vederea derulării proiectelor aflate în curs de finalizare, este necesară contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 50 de milioane de lei”, li se explică aleşilor.

Conform proiectului de hotărâre, 11 obiective de investiţii cu finanţare europeană ar urma să beneficieze de banii împrumutaţi. Nu mai puţin de 30 de milioane de lei vor fi alocați proiectului de „Modernizare linii tramvai şi carosabil străzile Traian Vuia, Henri Coandă, George Coşbuc (tronson Coandă - Alexandru Măcelaru)”. Pentru „Reabilitarea extinderea şi dotarea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului de Psihiatrie «Elisabeta Doamna» Galaţi” este propusă o finanţare de 3,7 milioane de lei, iar pentru „Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina – Barboşi” - 3,31 milioane de lei. „Centru de recreere pentru persoane vârstnice - Tinereţe fără bătrâneţe” ar putea beneficia de 2,2 milioane de lei. Finanţări de câte 2 milioane de lei ar urma să fie repartizate proiectelor: „Modernizare, extindere şi dotare Ambulatoriu Integrat - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii «Sf. Ioan» Galaţi”; „Reabilitare şi modernizare bloc PEXCO Galaţi”; „Anvelopare unităţi de învăţământ - Liceul Teoretic «Dunărea» Galaţi”. Pentru „Reabilitare Zonă istorică Municipiul Galaţi - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58” ar urma să fie repartizată suma de 1,39 milioane de lei, iar pentru Reabilitarea Colegiului Tehnic «Traian Vuia» - Corp Şcoală Galaţi - 1,2 milioane de lei. Câte 1,1 milioane de lei sunt fondurile propuse pentru „Modernizare şi reabilitare Şcoala Gimnazială Nr. 16 - corp C1” şi „Reabilitare, modernizare, extindere şi dotare Compartiment Primiri Urgenţe - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Sf. Ioan» Galaţi”.

Citit 885 ori Ultima modificare Joi, 18 August 2022 08:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.