UPDATE. Noul ministru al Educației, Ligia Deca, a depus jurământul de învestitură

UPDATE. Noul ministru al Educației, Ligia Deca, a depus jurământul de învestitură
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

UPDATE. Ligia Deca a depus luni după-amiază, 3 octombrie 2022, la Palatul Cotroceni, jurământul ca ministru al Educației. Preeședintele Klaus Iohannis a spus, la ceremonie, că pachetul România Educată trebuie să ajungă rapid în Guvern.

Ligia Deca, propunerea PNL pentru funcția de ministru al Educației, a depus luni după-amiaza jurământul la Palatul Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis a spus, imediat după ceremonie, că este încredințat că proiectul România Educată nu doar că va merge mai departe, ci va merge mai departe cu noi energii și cred cu noi susțineri atât din spatiul politic, cât și din cel public.

„Ne dăm seama cu toții că, dacă vorbim despre educație, despre învățământ, suntem într-un moment foarte important. Sunt încredințat că proiectul România Educată nu doar că va merge mai departe, ci va merge mai departe cu noi energii și cred, sper, cu noi susțineri atât din spațiul politic cât și din spațiul învățământului și din spațiul public la modul general. Este realmente un proiect de țară, de care România are foarte multă nevoie. O națiune fără un sistem de educație performant are puține șanse în lumea de astăzi, care devine din ce în ce mai complicată”, a spus șeful statului.

El a spus că pachetul de legi trebuie să ajungă cât mai repede în Guvern, în așa fel încât să fie prezentat Parlamentului „un pachet coerent, modern, închegat”.

„Nu doar dvs aveți nevoie de încurajări, de ajutor, de oameni buni profesioniști cu care să lucrați, ci întregul guvern, fiindcă pachetul de legi va trebui să ajungă cât se poate de repede în guvern, guvernul care, prin vocea premierului, a declarat de la început, că va prelua această sarcină și va lucra la acest pachet, în așa fel încât să fie prezentat Parlamentului un pachet coerent, modern, închegat care realmente pune bazele unui sistem de educație pentru secolul XXI în România”, a încheiat Klaus Iohannis. (Cristinel Luca)


Ligia Deca, votată de PNL pentru Ministerul Educaţiei * Ligia Deca este propunerea PNL pentru postul de ministru al Educației, funcție lăsată vacantă după demisia lui Sorin Cîmpeanu.

Ligia Deca, 40 de ani, este doctor în ştiinţe politice, titlu acordat în 2016 de Universitatea din Luxemburg, şi absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.

Ligia Deca a colaborat în calitate de expert cu instituţii precum Consiliul Europei şi Comisia Europeană. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012), potrivit CV-ului publicat pe site-ul Administrației prezidențiale. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experţi „Ştiinţa în educaţie” înfiinţat la iniţiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Deca a fost numită consilier de stat în iunie 2015, iar în decembrie 2019 a fost numită în funcţia de consilier al preşedintelui Klaus Iohannis la Departamentul Educaţie şi Cercetare.

Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc.

Citit 1462 ori Ultima modificare Luni, 03 Octombrie 2022 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.