(FOTO) „Noaptea în Bibliotecă” - un pas mai aproape de carte. Despre literatură şi personaje, cu Doina Ruşti, Florin Spătaru şi Andrei Velea

(FOTO) „Noaptea în Bibliotecă” - un pas mai aproape de carte. Despre literatură şi personaje, cu Doina Ruşti, Florin Spătaru şi Andrei Velea
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O seară de lectură, cu cărți contemporane, carnaval al personajelor și dansuri, tir cu arcul și surprize pentru toate vârstele, dar mai ales o întâlnire deosebită cu scriitorii Doina Ruști, Florin Spătaru și gălățeanul Andrei Velea și momente de muzică tradițional românească ne-au îmbiat la reflecţie, ajutându-ne să ne creăm amintiri frumoase la Biblioteca Judeţeană "V. A. Urechia". 

“Noaptea în bibliotecă”, eveniment care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică la Biblioteca Județeană "V. A. Urechia", a adus mai aproape de cititori poezia, proza, muzica și dansul, într-o combinație surprinzătoare și binevenită. Poeziile Mihaelei Pascu-Oglindă, din volumul ”Mijloace nefaste de supraviețuire”, au drept motive tinerețea veșnică, dar și “poeziei ca jertfă”, văzută într-o aură pozitivă. În volumul “Nimic esențial” de A.T. Branca, regăsim motivul liric al izvorului durerii în care se răsfrânge golul sufletesc, motiv regăsit în titlul poemului “ochiul cerului și ochiul apelor.” Anonimul la care face referire poemul este și bucurie și tristețe în același timp, este cel care îndură și le “absoarbe” pe toate. Am văzut și traduceri în limba română ale poetului portughez heteronim (publicat sub alt nume) Fradique Mendes, despre care s-a afirmat că este ”cel mai interesant portughez al secolului al XIX-lea”, dar și scrieri filosofice despre “înțelegerea divinului” ale lui Dorin Ștefănescu.

Un alt stand găzduia operele Doinei Ruști, printre care şi "Zogru", distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, dar și pe ale debutantului în universul prozei, Florin Spătaru. Doina Ruşti este o scriitoare tradusă multinațional, până și în limba chineză, care ne-a pregătit 47 de surprize în noua ei carte, ”Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot.”

Doinei Ruști şi lui Florin Spătaru li s-a alăturat Andrei Velea, într-o discuţie trilaterală despre cărţile lor, despre literatură. “Cartea este de fapt o iubire comună pentru ea,” spune Doina, atrăgând astfel iubitorii de lectură și unindu-i într-un tot absolut. Romanul nou apărut îşi propune să înveselească, să descrețească frunțile printr-o manifestare caldă, ludică și plină de umor. Un volum despre viaţa sub regimul fanariot, în care domnii erau numiți de către Poarta Otomană, și când, pe fondul Chestiunii Orientale, România devine teatru de război, cartea a prins viață la cererea cititorilor, în pandemie. Aflat la primul lui roman, “Greier de topaz”, Florin Spătaru a fost lăudat și încurajat de ceilalți doi prozatori. “E un personaj care se uită în viețile celorlalți,” spune Doina despre romanul lui Florin. Andrei Velea consemnează și el : “E o carte de filolog deosebit, sunt texte în limba franceză și latină, un personaj de 86 de ani care are o idilă cu o domnișoară. Este un roman de avangardă și o să facă deliciul cititorilor.” Întrebat de ce a ales un personaj atât de senil, Florin Spătare răspunde că noi, ca populație, suntem îmbătrâniți pe Terra. Scriitorul gălățean Andrei Velea a discutat despre volumul în curs de apariţie “a.normal”, care propune teme diverse, printre care romantismul și lumea proiectată în viitor, mai exact peste 10 ani. Într-un Galați cu totul renovat, în care indieni și alte nații vin să lucreze în centrele comerciale gălățene, Andrei ne-a surprins cu o scenă în care un personaj își regăsește originile, spunând că nu ar părăsi Galațiul pentru nimic în lume. Precum afirmă eseistul Doru Căstăian, opera sa reunește atât filosofia, cât și literatura, iar eu vă spun că ne surprinde și prin note lirice, precum “împlinirea lăuntrică.”

O opinie comună tuturor scriitorilor a fost faptul că pagina cărților trebuie să fie lucioasă, zdravănă, iar scrisul trebuie să reziste în timp, şi la propriu, nu doar la figurat. 

De la universul poeziei și al prozei s-a trecut mai apoi la un moment multicultural numit “Unește Ucraina,” în semn de sprijin pentru ţara afectată de război. Micuții dansatori ucraineni au dansat cu patimă pe ritmuri tradițional ucrainene și și-au reprezentat patria cu mândrie. A urmat apoi un moment românesc, în care muzica moldovenească i-a reunit pe micii noștri artiști într-un dans cu totul aparte și drag inimii noastre. Totul s-a sfârșit într-o îmbinare perfectă a ucrainenilor și românilor pe un ritm românesc, talentul dansatorilor fiind apreciat de public.

Un astfel de eveniment a fost pe gustul tuturor, surprinzând plăcut și încântând prin momente cu totul aparte. Carnavalul personajelor, atelierul de tir cu arcul, toate surprizele pregătite de bibliotecă au atras foarte mult public. Dovadă că, dacă alegi o seară alături de scriitori, de cărți, muzică şi dans, sigur nu greşeşti.

Citit 1252 ori Ultima modificare Luni, 03 Octombrie 2022 13:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.