"Creșteți salariul minim acum!"

"Creșteți salariul minim acum!"
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

"Urmați exemplul Germaniei și creșteți salariul minim acum!" este apelul către guvernanți făcut de organizația sindicală Cartel ALFA, după ce directiva privind salariul minim european și negocierile colective a primit ieri aprobarea finală, după un proces legislativ de doi ani și o campanie lungă a sindicatelor. România, la fel ca toate statele membre, trebuie să ia măsuri pentru a avea legi și practici în vigoare la timp, astfel încât să fie respectat termenul de doi ani pentru transpunerea directivei.

Conform unui comunicat remis de Cartel ALFA, Confederația Europeană a Sindicatelor a făcut un apel ca statele membre să urmeze imediat exemplul Germaniei, care s-a aflat printre statele membre UE în care salariul minim a fost stabilit sub pragul UE de risc de sărăcie și care, de la 1 octombrie, a majorat salariul minim de la 10,45 euro pe oră la 12 euro pe oră, o creștere cu 15% pentru 6,64 milioane de lucrători.

Directiva va însemna că statele membre vor trebui să verifice caracterul adecvat al salariilor minime legale, ținând cont de puterea de cumpărare și de costul vieții. La nivel național, valoarea salariului minim acoperă doar jumătate din costurile de trai și este nevoie de creșteri rapide și susținute pentru a asigura un nivel adecvat al salariilor, se arată în documentul citat.

Statelor membre UE li se va cere să promoveze negocierea colectivă și să combată distrugerea sindicatelor, iar țările cu o acoperire a negocierilor colective sub 80% vor trebui să elaboreze un plan de acțiune pentru a sprijini negocierea colectivă. "Reamintim că, în România, nivelul de acoperire al negocierilor colective este în prezent foarte scăzut, doar 20% dintre lucrători beneficiind de prevederile unui contract colectiv de muncă. Astfel, modificarea Legii dialogului social (Legea 62/2011) pentru deblocarea negocierilor colective la toate nivelurile este urgentă, aceasta fiind și un jalon în cadrul PNRR, cu termen până la sfârșitul anului", conform comunicatului Cartel ALFA.

"Această zi marchează sfârșitul unui proces legislativ îndelungat, dar nu se poate sărbători până când directiva nu va aduce bani în buzunarele oamenilor. Nu există absolut nicio scuză pentru ca statele membre să aștepte doi ani pentru a oferi un salariu decent, criza costului vieții cere ca guvernele să intervină imediat", a afirmat secretarul general adjunct al Confederației Europene a Sindicatelor, Esther Lynch.

Citit 880 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Octombrie 2022 17:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.