Vouchere de compensare pentru cei care se încălzesc cu lemne

Vouchere de compensare pentru cei care se încălzesc cu lemne
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Una dintre cele mai importante organizații care derulează proiecte pentru conservarea mediului, World Wide Fund for Nature (WWF), afirmă că plafonarea prețului la lemnul de foc va duce la haos pe piața lemnului, evaziune și tăieri ilegale. O soluție pentru evitarea acestui lucru o poate constitui, afirmă organizația, acordarea de vouchere de compensare pentru populație, similare celor pentru motorină.

"Intenția Guvernului de a proteja populația defavorizată de prețurile mari pentru lemnul de foc este binevenită, mai ales în contextul sosirii iernii, dar nu în forma actuală. Dacă prețul lemnului de foc este plafonat la 400 lei/mc, efectele pozitive pe care le așteaptă riscă să fie întrecute de o avalanșă de efecte negative secundare. Cel care vinde lemn va trebui să se încadreze în prețul plafonat, făcând tot posibilul să-și scadă costurile. Cum? Prin nerespectarea regulilor de exploatare a lemnului. Renunță la standardele pe care și le-a impus, pentru că este mai ieftin dacă trage lemnul din pădure pe scurtătură, direct prin pârâu, și dacă lucrează cu muncitori necalificați, cărora nu le oferă nici măcar echipament de protecție. Apoi, decide să nu mai declare întreaga cantitate de lemn pe factură și pe documentele de transport/SUMAL și să folosească metoda supraîncărcării camioanelor. În final, "fentează" statul și contribuie la revigorarea haosului, prin tăieri ilegale și evaziune fiscală. Unde poate, totuși, să-și vândă legal lemnul în profit? Pe piețele UE din vest, unde nu are nicio restricție, și către giganții austrieci și turci, unde nu se plafonează prețul. Cine va suferi în mod direct? Chiar populația defavorizată, pe care statul vrea să o protejeze prin măsura intervenționistă. În scurt timp, cantitatea de lemn legal disponibilă pe piață va scădea. Cererea va crește, mai ales pe timp de iarnă, așa că nevoile vor fi acoperite din lemn ilegal și nefiscalizat", se afirmă într-o analiză dată publicității de WWF.

O posibilă soluție o reprezintă acordarea unor vouchere de compensare către populație, cu o sumă fixă pentru metrul cub de lemn, în limita unei cantități rezonabile pe gospodărie, însă numai pentru cantități însoțite de factură și aviz. Astfel, consideră WWF, "cumpărătorul va avea tot interesul să aibă trecută pe factură întreaga cantitate pe care o plătește celui care vinde lemnul, căci altfel nu primește voucherul de la stat, iar acesta va fi nevoit să înregistreze tot lemnul în SUMAL. Cui ar mai vinde «pădurarul» lemnul recoltat ilegal dacă lumea vrea factură pe toată cantitatea? În felul acesta, o întreagă piață gri a lemnului nefiscalizat ar ieși la lumină și s-ar transforma într-un venit sigur la bugetul de stat, ceea ce ar reduce semnificativ tăierile ilegale".

Citit 603 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.