120 de ani de la moartea unuia dintre filantropii Galaţiului

120 de ani de la moartea unuia dintre filantropii Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Potrivit Serviciului Referinţe din cadrul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, pe 12 noiembrie s-au împlinit 120 de ani de la moartea, în 1902, a unuia dintre cei mai importanţi filantropi ai Galaţiului. Este vorba despre comerciantul Dimitrie Frigator, care deţinea în Galaţi o instituţie bancară şi de comision de mărfuri. Contribuţia sa financiară a avut un rol important în funcţionarea unor şcoli, cantine şi a Spitalului „Elisabeta Doamna” din Galaţi. În urma dispoziţiilor sale testamentare, a fost construit, în Galaţi, Azilul de bătrânilor căzuţi în sărăcie (actualul Centru de Servicii Sociale din strada Domnească nr. 160).

Datorită Hotărârii Consiliului Local nr. 363 din mai 2022, o stradă din Galaţi îi poartă din nou numele - Dimitrie Ioan Frigator. Este vorba despre strada Venus, cuprinsă între strada Traian şi Aleea Bravilor care, de fapt, a revenit astfel la vechea denumire. Conform tabelului alfabetic al străzilor existente în Galaţi la data de 30 octombrie 1960, strada Frigator începea din strada Traian şi se termina în Aleea Bravilor. Despre dezbaterea publică organizată cu privire la schimbarea denumirii acestei străzi aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă".

Sursa foto: https://www.galati.wiki/dimitrie-frigator/

Citit 2373 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Noiembrie 2022 23:22

1 comentariu

 • postat de Filantropii de ieri vs. de cei de azi
  Luni, 14 Noiembrie 2022 06:53
  109.166.128.***
  Filantrop, filantrop, dar a lăsat orașului Galați o moștenire ce dăinuie și azi. Ai noștri din de după '89, se cam chinuie să facă ceva, din banii românilor, de la gălățeni luați prin taxe și impozite, și cam slăbuț, periem banii prin lucrări, repet, pe banii noștri, ''implementați'' și extrași, pe fostele realizări a monarhiei și comunismului construcții. Plus valoare orașului timp de 23 de ani, nu prea se vede, ba au fost distruse prin demolare, desființare, dispariție, multe din ce se aflau de sute de ani.
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.