Compensații pentru cei care au lucrat de Sfântul Andrei și Ziua Națională

Compensații pentru cei care au lucrat de Sfântul Andrei și Ziua Națională
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Zilele de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 Decembrie (Ziua Națională) sunt zile nelucrătoare, potrivit Codului muncii, în care salariații ar fi trebuit să primească liber, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat.

Cu toate acestea, sunt sectoare în care activitatea nu a putut fi întreruptă în aceste zile, cum ar fi unitățile sanitare, cele de alimentație publică, transportul în comun, presa scrisă sau audio-video, siderurgia, serviciile de urgență și de ordine publică etc. În astfel de cazuri, potrivit tot Codului muncii, salariații care au lucrat în aceste zile trebuie să fie recompensați de angajatori.

În cazul acestor angajați, angajatorii trebuie să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător, în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se pot acorda aceste zile libere, salariații respectivi vor fi recompensați cu un spor la salariu (pentru zilele legale de sărbătoare lucrate) ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu respectă aceste obligații legale pot primi amenzi de până la 10.000 de lei.

Foto: Anca Melinte

Citit 3294 ori Ultima modificare Joi, 01 Decembrie 2022 17:18

4 comentarii

 • postat de comunismul
  Marți, 06 Decembrie 2022 01:15
  5.13.137.***
  mi se pare corect! ca aia care au muncit sa beneficieze de toate astea! in timp ce aia care au stat acasa au pretentii! du-te la munca! nu la intins mana!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tony
  Duminică, 04 Decembrie 2022 03:37
  5.13.233.***
  Se da liber platit adica stai acasa si esti platit , deoarece ziua festiva [sambata ,duminica si sarbatori legale e platita la dublu intodeauna , numai ca unii angajatori nu respecta legea , ai vazut undeva firme de paza , ecosal sau alte firme sa plateasca dublu zilele festive? Sant trecute in norma lunara de ore si atat.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Alin
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 08:45
  89.137.137.***
  ,,În cazul acestor angajați, angajatorii trebuie să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător, în următoarele 30 de zile''
  Stire inexacta!
  Angajatorii trebuie să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător platit, în următoarele 30 de zile
  Adica imi dai un liber platit!
  Nu poti sa-mi dai liber neplatit pentru ca nu mai pot realiza norma lunara de ore!
  1
  2
  Raportează
 • postat de Tony
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 05:32
  5.13.233.***
  Are cineva tupeu sa-l dea pe patron sau pe seful de la institutia publica in primire ca nu a respectat codul muncii , tare ma mir , care o face in secunda doi ,, zboara ,, sau i se cauta chichite de a pleca de buna voie.
  0
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.