Compensații pentru cei care au lucrat de Sfântul Andrei și Ziua Națională

Compensații pentru cei care au lucrat de Sfântul Andrei și Ziua Națională
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Zilele de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 Decembrie (Ziua Națională) sunt zile nelucrătoare, potrivit Codului muncii, în care salariații ar fi trebuit să primească liber, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat.

Cu toate acestea, sunt sectoare în care activitatea nu a putut fi întreruptă în aceste zile, cum ar fi unitățile sanitare, cele de alimentație publică, transportul în comun, presa scrisă sau audio-video, siderurgia, serviciile de urgență și de ordine publică etc. În astfel de cazuri, potrivit tot Codului muncii, salariații care au lucrat în aceste zile trebuie să fie recompensați de angajatori.

În cazul acestor angajați, angajatorii trebuie să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător, în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se pot acorda aceste zile libere, salariații respectivi vor fi recompensați cu un spor la salariu (pentru zilele legale de sărbătoare lucrate) ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu respectă aceste obligații legale pot primi amenzi de până la 10.000 de lei.

Foto: Anca Melinte

Citit 3727 ori Ultima modificare Joi, 01 Decembrie 2022 17:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.