Și lucrătorii independenți pot fi sindicaliști

Și lucrătorii independenți pot fi sindicaliști
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Conform noii legi a dialogului social, care a trecut de Parlament și așteaptă să fie promulgată de președintele Iohannis, cei care desfășoară o activitate sau o profesie independentă (fără a avea, la rândul lor, angajați) au dreptul să adere la un sindicat sau să participe, alături de alții, la constituirea unuia. Actuala lege, cea care va fi înlocuită odată cu promulgarea celei noi, nu face referiri la lucrătorii independenți ca având dreptul de a forma sau adera la un sindicat. Dar includerea lor în schemă era necesară, întrucât Convenţia Organizației Internaționale a Muncii nr. 87/1948 şi directivele europene în materie menționează noţiunea de „lucrător”, care este mult mai largă decât cea de „salariat”, spun parlamentarii care au propus includerea lor în viitoarea lege, notează avocatnet.ro.

„Persoanele încadrate cu contract individual de muncă sau aflate într-un raport juridic de muncă, funcționarii publici și funcționarii publici cu statut special, membrii cooperatori și agricultorii, lucrătorii independenți, în condițiile legii, au dreptul, fără nicio îngrădire sau autorizare prealabilă, să constituie și/sau să adere la un sindicat”, prevede textul noii legi a dialogului social.

Aceasta definește lucrătorul independent ca fiind „persoana care desfășoară o activitate, meserie sau profesie independentă, are calitatea de asigurat în sistemul public de asigurări sociale și care nu are calitatea de angajator”.

Citit 596 ori Ultima modificare Vineri, 02 Decembrie 2022 14:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.