Albia Tecucelului intră în „reparații capitale”

Albia Tecucelului intră în „reparații capitale”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor anunță că a semnat, în parteneriat cu Administrația Națională "Apele Române" - Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad, contractul de finanțare europeană pentru proiectul "Reducerea riscului la inundații a Municipiului Tecuci, județul Galați".

Proiectul, propus în cadrul POIM - Axa Prioritară 5, are ca obiectiv general reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale cu efect asupra populației, a bunurilor materiale și obiectivelor social-economice, prin implementarea unor măsuri non-structurale și structurale în vederea asigurării funcționării în siguranță a lucrărilor hidrotehnice propuse.

Conform unui comunicat remis de ABA Prut-Bârlad, prin regularizarea și decolmatarea albiei Tecucelului, lucrări la acumularea nepermanentă Tecucel, reabilitarea a două stații de pompare și plantare de cordoane forestiere pe 3,3 km, proiectul va asigura protecția unui număr de aproximativ 35.000 de locuitori, din care beneficiari direcți vor fi aproximativ 6.100 de persoane din municipiul Tecuci. Se vor evita daunele anuale provocate de evenimente hidrologice adverse, inclusiv de efecte negative provocate de schimbările climatice și se va asigura un grad optim de protecție la inundații pentru municipiul Tecuci.

Potrivit documentului citat, lucrările proiectului au fost structurate pe patru obiective de investiții. Primul îl reprezintă acumularea nepermanentă Tecucel, cu un volum de 2,76 milioane metri cubi de apă, ce include lucrări de decopertare și de îmbunătățire a terenului de fundare, umpluturi corp baraj și dig, lucrări de compactare, de înierbare și de betonare. Al doilea obiectiv constă în regularizarea albiei (lucrări de calibrare și decolmatare) pe o lungime de 5,7 km, iar al treilea prevede reabilitarea și reechiparea a două stații de pompare. Cel de-al patrulea obiectiv de investiții constă în plantarea de cordoane forestiere pe o lungime de 3,363 km (Pârâu Râpa Roșie pe o lungime de 1.964 metri, respectiv, pârâul Tecucelu Sec pe o lungime de 1.399 metri).

Valoarea totală a proiectului este de 217,571 milioane de lei, din care 85% din fonduri provin din Fondul de coeziune și 15% de la bugetul de stat. Data de finalizare estimată este 31 decembrie 2023.

Citit 802 ori Ultima modificare Marți, 20 Decembrie 2022 10:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.