A murit legendarul Pelé. Avea 82 de ani

A murit legendarul Pelé. Avea 82 de ani
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Legendarul fotbalist brazilian Pele, pe numele său adevărat Edson Arantes do Nascimento, a murit joi, 29 decembrie, la 82 de ani, a confirmat pentru Associated Press agentul său, Joe Fraga.

Pele era internat de ceva timp într-un spital din Sao Paolo, cu numeroase probleme medicale.

„Erou național în Brazilia natală, Pele a fost iubit peste tot în lume – de cei foarte săraci, în rândul cărora a crescut, de cei foarte bogați, în ale căror cercuri a ajuns și de absolut oricine l-a văzut vreodată jucând”, se afirmă în „The New York Times”.

Pele a cucerit trei Cupe Mondiale cu Brazilia și e considerat de mulți cel mai mare jucător din istorie. Născut pe 23 octombrie 1940, în orașul Três Corações, din sud-estul Braziliei, la 15 ani a început să joace pentru clubul Santos, acolo unde s-a impus rapid ca titular și marcator, reușind să fie convocat la echipa națională de seniori a Braziliei la vârsta de 16 ani. În fața încercărilor mai multor cluburi din Europa de a-l transfera, Pele a fost declarat de guvernul de la acea vreme „comoară națională” pentru a împiedica plecarea lui, scrie Libertatea.  

A debutat la națională într-un meci pierdut contra Argentinei, dar în care a marcat primul său gol. Avea 16 ani și 9 luni. De-a lungul carierei sale la echipa națională a câștigat trei Cupe Mondiale: 1958, 1962 și 1970, a marcat 77 de goluri în 92 de partide. Pentru Santos a punctat de 643 de ori în 659 de meciuri.

S-a retras de la Santos în 1974, la vârsta de 34 de ani, dar a revenit în fotbal surprinzător și a semnat un contract cu echipa americană New York Cosmos. Era primul nume uriaș care semna cu o echipă nord-americană, fiind ulterior urmat de alte figuri legendare ale sportului din epocă, de la Johann Cruyff, la George Best. Pele a jucat până în 1977, când s-a retras într-un meci demonstrativ între New York Cosmos și prima sa echipă profesionistă, Santos.

Devenit legendă, Pele a continuat să fie aproape de fotbal, fiind în epocă, considerat cel mai mare jucător din istoria fotbalului. Numele lui Maradona abia începea să apară la orizont.

În 2000, Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS) l-a votat pe Pelé jucătorul mondial al secolului. În 1999, Comitetul Olimpic Internațional l-a ales Sportivul Secolului, iar revista Time l-a numit pe Pelé unul dintre cei mai importanți 100 de oameni ai secolului XX.

Deține recordul pentru cele mai multe goluri marcate, 1.281 în 1.363 de partide, oficiale și neoficiale, și rămâne cel mai tânăr marcator din istoria CM, 17 ani și 239 de zile, cel mai tânăr autor al unui hattrick și cel mai tânăr cu gol reușit în finala din 1958, cu Suedia.

În septembrie 2021, Pele a fost operat pentru îndepărtarea unei tumori pe partea dreaptă a colonului său. A urmat apoi chimioterapia. În noiembrie 2022, a fost internat din nou în urma mai multor probleme medicale. Pele a fost căsătorit de trei ori și a avut mai mulți copii.

Citit 1265 ori Ultima modificare Joi, 29 Decembrie 2022 23:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.