Pâinea - „cel mai limpede simbol al vieții”

Pâinea - „cel mai limpede simbol al vieții”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La sediul Muzeului de Artă Vizuală din Galați a avut loc la mijlocul lunii decembrie vernisajul expoziției "Pâinea cea de toate zilele", picturile și mini-instalațiile de artă aparținând pictoriței Andreea Brătucu, absolventă în 2016 a Universității de Arte București, la clasa profesor Ion Anghel.

Aceasta a declarat, printre altele, făcând o paralelă între condiția umană și cea a hranei noastre "esențiale", că este vorba despre "cum a apărut, ce a fost înainte, pentru ce a apărut, cum se derulează și cum se stinge. Pâinea este simbolul cel mai limpede al vieții. Asemenea ei dospim, ne desăvârșim într-o formă dătătoare de viață". Au mai prezentat directorul muzeului, Dan Basarab Nanu, și curatorul expoziției, actrița și artista plastică Liliana Tofan.

A fost începutul unei povești despre grânarul inimii omenești, poveste izbucnită din convingerea, dacă nu chiar revelația, că pâinea este cel mai cuprinzător simbol al Omului, de la naștere (nimic mai răvășitor decât pâinea îmbrăcată în scutece!) până la viața de apoi (lucrarea "Infinit", cu o pâine crestată "întru cruce" fiind aleasă pentru afiș!), eternitatea promisă, împreună cu sentimentul sacrului!

Andreea Brătucu a promis, indirect, că "toată viața" va mai reprezenta cuptoare, pite, pâini frânte, decăzute, poate și mucegăite (este o lucrare "marcată" de acest tip de... decădere), ulcioare, vase din lut ("Simpla Treime", altă pictură, este un fel de simbol al candorii și uimirii în fața… simplității Sfintei Treimi, jocul de cuvinte sugerând faptul că Poezia nu este numai a cuvintelor, ci și a imaginilor!), turnuri Babel din felii de pâine ori, cine știe, lipii și alte produse de panificație, turnul Babel propus fiind de o autenticitate ideatică aproape cutremurătoare (doar un cutremur trebuie să fi sfârșit orice turn, dacă nu vreo expresie a răutății omenești sau nu numai!), Liliana Tofan subliniind tocmai această autenticitate, un maestru ca Horia Bernea, asumat, putând fi "bănuit" doar de afinități elective…

Andreea Brătucu s-a evidențiat în expoziții de grup și personale, începând din anul 2013.

Expoziția "Pâinea cea de toate zilele" a văzut lumina zilei pentru prima oară la Galați, urmând să ajungă în toată țara. Expoziția este deschisă publicului gălăţean în până pe 8 ianuarie 2023, în timpul programului obișnuit de vizitare: miercuri - duminică, în intervalul 9,00 - 17,00, la sediul Muzeului de Artă Vizuală din strada Tecuci nr. 3, cu menţiunea că instituţia este închisă pe 1, 2 şi 3 ianuarie 2023.

Citit 496 ori Ultima modificare Vineri, 30 Decembrie 2022 10:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.