Tradiție și emoție la Galați, de 24 Ianuarie

Tradiție și emoție la Galați, de 24 Ianuarie
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Ziua de 24 Ianuarie, care marchează 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, a fost sărbătorită cu sunete de fanfară la Galați. Cu mic, cu mare, îndurând frigul, gălățenii au intonat Imnul și au dansat Hora Unirii. Deși unii dintre ei s-au arătat nemulțumiți de felul în care s-a desfășurat ceremonia, majoritatea au trăit momentul istoric.

Te Deum la Biserica ”Vovidenia” și depunere de coroane la statuia domnitorului 

Ceremonia a debutat cu o slujbă oficiată de un sobor de preoți la Biserica ”Vovidenia” din Galați. Conform tradiției, preoții au făcut o slujbă de pomenire în memoria domnitorului Al.I. Cuza și a mamei sale.

Imediat după încheierea ceremoniei religioase, oficialitățile s-au adunat la statuia domnitorului de la Grădina Publică, alături de zeci de gălățeni, sosiți cu mic, cu mare la evenimentul pe care l-au așteptat de zile întregi cu sufletul la gură. „Abia aștept să înceapă. Am profitat că nu am mers la grădiniță azi și am fost și cuminte ca să mă aducă mama la paradă. Vreau să dansez hora și să flutur și eu steagul”, ne-a spus un băiețel de cinci ani, care privea cu sufletul la gură parada militară. Întrebat dacă știe de ce nu a mers astăzi la grădiniță și ce reprezintă ziua de 24 Ianuarie, copilul ne-a povestit că știe doar că a venit la Statuia de la Grădina Publică să audă fanfara.

După intonarea Imnului Național, rând pe rând, oficialitățile au depus coroane de flori și au ținut un moment de reculegere în semn de respect pentru memoria domnitorului Al.I. Cuza. Momentul depunerii de coroane a fost deschis de primarul Ionuț Pucheanu, urmat de prefectul Gabriel Panaitescu, președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, ministrul Economiei, Florin Spătaru, arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian Crăciun, dar și numeroși gălățeni veniţi să aducă un omagiu artizanului Unirii Principatelor. Participanții la momentul solemn au putut admira costume militare datând de pe vremea domniei lui Cuza și au ascultat emoționați cântecele patriotice intonate de reprezentanții Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galați.

Hora Unirii a încheiat ceremonia

După ce s-au depus coroane de flori și s-au păstrat momente de reculegere, fanfara Centrului Cultural a intonat acordurile melodiei „Hora Unirii”. Toți cei prezenți și-au dat mână cu mână și au înconjurat soclul statuii domnitorului Cuza, fredonând melodia patriotică și privind cu emoție „muntele" de flori.

Cu toate acestea, o parte dintre gălățenii prezenți la eveniment au remarcat faptul că reprezentanții oficialităților locale au uitat de patriotism și de solemnitatea momentului și au avut o atitudine care mai degrabă semăna a obligație de serviciu. Aceasta este și părerea a doi gălățeni care au refuzat să se prindă în horă și au preferat să privească de pe margine. „Mă așteptam la cu totul altceva. Nu pot să cred că primarul nu a putut să depună o coronă de flori, așa cum ar fi fost frumos și a adus doar un buchet. Am observat că niciunul dintre ei (oficialități - n.a.) nu era bucuros și nu simțea patriotismul momentului. Lumea e tristă, din cauza vremurilor pe care le trăim. Aceste ceremonii erau, în alți ani, frumoase și emoționante. Am crezut că după pandemie, acum că ne putem iar întâlni la horă, va fi altfel. Am trăit cu impresia că toți cei care ne conduc abia așteptau să se termine ceremonia. Sunt dezamăgită de tot ce a fost”, ni s-a destăinuit gălățeanca, prezentă până la sfârșit, în ciuda vremii și a frigului. Aceasta speră, totuși, că în anii viitori, atât situația din țară, cât și cea internațională vor fi mai bune, iar acest lucru se va răsfrânge și asupra felului în care se vor organiza astfel de ceremonii.

Citit 2604 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2023 22:40

6 comentarii

  • postat de Doru
    Joi, 26 Ianuarie 2023 08:45
    95.76.37.***
    Stangacie la superlativ din toate punctele de vedere!
    0
    0
  • postat de Ceri
    Miercuri, 25 Ianuarie 2023 13:44
    78.96.84.***
    Cat va m ai trebuie sa înțelegeți ca acești indivizi prezenți la eveniment nu dau doi bani pe strămoși, evenimente istorice, tara sau noi. Realitatea o dovedește. Dacă era o poza numai cu ei mai ales legata de un podeț făcut sau ceva nu mai incăpea nimeni de Pucheanu . Meritau același tratament,
    0
    0
  • postat de Alexutz
    Miercuri, 25 Ianuarie 2023 09:27
    5.2.205.***
    Dupa 1 decembrie a doua zi in care toti se dau patrioti si pun drapelul pe ei.
    0
    0
  • postat de istoric
    Miercuri, 25 Ianuarie 2023 01:23
    89.137.224.***
    Unii mimeaza ca no trebuie si ei sa se arate pe acolo ca altfel spune lumea ca nu au sarbatorit unirea. Preoblema este ca autoritatile statului sa faca in asa fel incat sa nu se ajunga la destramarea tarii! Asta e un pericol real ! Planul este deja facut pentru destramarea tarii si doar se asteapta
    0
    0
  • postat de marr
    Marți, 24 Ianuarie 2023 22:21
    86.124.201.***
    Daca e ceva ...e aici , sau ar trebui sa fie Aici .
    Bucurestiu' il doare-n fund de noi/de zona asta .
    0
    0
  • postat de aliex
    Marți, 24 Ianuarie 2023 20:38
    90.84.226.***
    Totul a fost facut pe fuga, parca ar fi fost viscol.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.