Opereta „Mam’zelle Nitouche”, din nou pe scena Teatrului „Nae Leonard”

Opereta „Mam’zelle Nitouche”, din nou pe scena Teatrului „Nae Leonard”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sâmbătă și duminică, 18 și 19 februarie, de la ora 18,30, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați vă invită la o nouă montare a îndrăgitei operete ”Mam’zelle Nitouche”.

Opereta a văzut pentru prima dată luminile rampei pe 26 ianuarie 1883, la Paris, la Théâtre des Variétés. Este una dintre cele mai inspirate și apreciate lucrări semnate de compozitorul francez Florimond Ronger (Hervé).

Libretul operetei a fost realizat de Henri Meilhac și de Albert Millaud, doi autori celebri în epocă, și cuprinde numeroase inserții satirice asupra societății din acea perioadă. Povestea operetei i-a fascinat și pe unii dintre marii creatori de filme. De-a lungul timpului, au fost realizate trei ecranizări ale acesteia, ultima avându-l în rolul principal pe celebrul actor francez Fernandel.

În țara noastră, opereta a fost jucată pentru prima dată de Societatea Lirică Română, sub bagheta dirijorului George Stephănescu, în anul 1892, iar în 1962 a fost remontată la Teatrul de Operetă din București, intrând în repertoriul permanent. Un an mai târziu, pe 11 octombrie 1963, povestea din ”Mam’zelle Nitouche” a prins viață pe scena Teatrului Muzical Galați, devenind repede unul dintre titlurile de succes. Colaborarea artiștilor gălățeni de atunci cu regizorul Barbu Dumitrescu și cu pictorul scenograf Nicolae Lebas, realizatorii montării bucureștene din 1962, a dat publicului una dintre cele mai îndrăgite operete, jucate de multe ori cu casa închisă. Un loc important în succesul reprezentațiilor l-a avut prezența în rolul principal a legendarei soprane Margareta Kiss. Ultima montare a spectacolului ”Mam’zelle Nitouche” pe scena Liricului gălățean a fost în anul 1993.

”Anul acesta, celebrând împlinirea a 140 de ani de la premiera absolută a lucrării, «Mam’zelle Nitouche» revine pe scena Teatrului «Nae Leonard» cu o echipă de tineri interpreți talentați, într-o viziune regizorală originală, semnată de Octavian Jighirgiu. Conceptul regizoral este completat de scenografia realizată de Ionuț Mitrofan, îmbogățită de videoproiecțiile lui Andrei Cozlac și de coregrafia maestrului de balet Gabriela Gegea. Conducerea muzicală îi aparține maestrului Eugen Dan Drăgoi. Vă invităm așadar, în luna iubirii, să urmăriți în premieră această operetă, în care veți avea ocazia să descoperiți o poveste de dragoste surprinzătoare, presărată cu scene comice și cu melodii cuceritoare, o poveste despre lupta pentru împlinirea visurilor și despre dragostea pentru muzică și teatru”, se arată într-un comunicat al Teatrului ”Nae Leonard” Galați.

Citit 5541 ori Ultima modificare Vineri, 17 Februarie 2023 22:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.