S-au aventurat pe munte „în colanți și cu glezna goală”. Doi tineri, gata să moară înghețați

S-au aventurat pe munte „în colanți și cu glezna goală”. Doi tineri, gata să moară înghețați
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Doi tineri s-au aventurat pe munte, de Paști, în „colanți și cu glezna goală”. După 7 ore de urcare pe un traseu care duce la Vârful Toaca, au decis să sune la salvamontiștii din Neamț. Au fost găsiți înghețați și ținându-se în brațe, relatează Mediafax.

„Aseară era puțin trecut de ora 19.00 și în Durău, ca și pe munte, era pustiu. Oamenii se pregăteau de sărbători, fiecare cu credințele și obiceiurile lor. Și a sunat telefonul, cu sunetul specific al Dispeceratului Salvamont, sunetul pe care după ani de zile de operațiuni începi să-l urăști în serile pe care vrei să le petreci în familie. Sunetul care de obicei nu aduce nimic bun la ore târzii sau cel mult încă o provocare din acelea cărora le-am uitat și numărul și zilele și anii”, a povestit şeful Salvamont Neamț, Raul Papalicef.

Intervenția a fost cerută de doi tineri epuizați, uzi și înghețați în zona Vârful Toaca. Informațiile primite de salvamontiști au fost destul de confuze: tineri au urcat din Durău și intenționau să coboare tot acolo, dar nu mai erau în stare, nu aveau cazare în Durău și își doreau să ajungă în noaptea de Înviere la Piatra Neamț.

Tinerii au fost găsiți în zona Lespeci uzi, înghețați, ținându-se în brațe pentru a-și păstra ultimele senzații de căldură.

„Cât privește echipamentul cu care voiau să supraviețuiască unei ture de munte în apropierea altitudinii de 2000 de metri asta într-adevăr ne-a șocat”, a spus Raul Papalicef, potrivit căruia tinerii erau „în colanți și cu glezna goală”.

„Au plecat din Durău pe la prânz, trecând prin fața bazei Salvamont fără să se informeze. De ce ar fi făcut-o când au consultat telefonul care îi ghidează și după care 1.000 de metri diferența între un munte acoperit de zăpadă până pe vârf e relativ aproape sau cel puțin asta este sugestia pe care ți-o induce. Au urcat în 7 ore, 7 ore de chin, 7 ore care îi apropia cu fiecare minut scurs de un deznodământ tragic. În final au luat o singură decizie înțeleaptă. Au sunat la Dispeceratul Salvamont când încă mai aveau putere să vorbească și să se mai miște. Telefonul te poate salva la fel cum același device și aplicațiile îți pot fi fatale. Oamenii salvează oameni! Mașinile, nu”, așa se termină postarea șefului Salvamont Neamț, preluată de Mediafax.

Citit 4844 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Aprilie 2023 10:54

2 comentarii

  • postat de MUNTELE NU IARTA
    Luni, 17 Aprilie 2023 18:17
    136.226.2.***
    EU FACEAM UN GRATAR IN FATA LOR , BEAM SI UN VIN FIERT SI DUPA 2-3 ORE II COBORAM ....INVATATURE DE MINTE
    0
    0
  • postat de Gigel
    Luni, 17 Aprilie 2023 12:44
    5.13.130.***
    Cretinismul si prostia in Romania nu au limite.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.