Cum putem preveni muşcăturile de căpușe

Cum putem preveni muşcăturile de căpușe
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Odată cu încălzirea vremii, petrecem din ce în ce mai mult timp în aer liber. Acest lucru este benefic pentru sănătate, însă vine la pachet şi cu unele pericole, printre care şi căpușele.

Acestea sunt mici vietăți care ne pot afecta prin virusurile pe care le poartă și sunt periculoase atât pentru viața oamenilor, cât și pentru cea a animalelor de companie.

Pentru a preveni muşcătura de căpușă există mai multe metode, cum ar fi folosirea produselor de specialitate din comerț, fie sub formă de cremă, fie spray. Chiar dacă purtăm pantaloni lungi, putem să aplicăm produsul pe glezne, acolo unde pantalonii se pot ridica. De asemenea, trebuie să purtăm haine deschise la culoare, pentru a putea identifica mai uşor căpușele și pentru a putea să le îndepărtăm.

Dacă găsim căpușe pe piele, trebuie să mergem de urgență la spital. În situația în care părți ale căpușei se află sub piele, dar sunt încă vizibile, extragerea poate determina o lezare mai mare a țesutului decât atunci când căpușa este doar atașată de piele.

După îndepărtarea căpușei, aceasta trebuie păstrată în laborator, în vederea analizelor pentru detectarea eventualelor boli pe care le-ar putea transmite. În plus, trebuie să consultăm medicul în privinţa tratamentului cu antibiotice pentru bolile transmise de căpușe. Unii specialiști indică profilaxia pentru boala Lyme cu o doză unică de doxicilină.

Citit 907 ori Ultima modificare Vineri, 21 Aprilie 2023 11:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.