Primele trenuri electrice vor circula în Galaţi în 2027

Primele trenuri electrice vor circula în Galaţi în 2027
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Ministerul Transporturilor a anunțat că a fost desemnată compania câștigătoare a licitației privind achiziția și mentenanța a 20 de trenuri electrice de lung parcurs. Compania câștigătoare, PESA din Bydgoszcz, are acționariat polonez. "Proiectul este o continuare a investiției în prima serie de rame electrice de mediu și lung parcurs (37 de vehicule)", a explicat  Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Valoarea totală a achiziției este de 1,2 miliarde de lei (fără TVA) și include servicii de mentenanţă și reparații pe 15 ani, instruire a personalului în ceea ce priveşte exploatarea și operarea trenurilor, precum și transportul, asigurarea, punerea în funcțiune şi asistenţa tehnică în perioada de garanţie. În contract este prevăzută o clauză privind posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanță cu 15 ani și a cantității cu nouă rame electrice interregionale, a detaliat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Noile garnituri de tren electric ar urma să fie puse în circulație pe zece rute feroviare din țară, din care jumătate trec prin Galaţi şi Barboşi: Galați - Mărășești - Bacău - Iași; Galați - Mărășești - Bacău - Suceava; Galați - Brăila - Constanța - Mangalia; Iași - Bacău - Mărășești - Barboși - Brăila - Constanța - Mangalia; Suceava - Bacău - Mărășești - Barboși - Brăila - Constanța - Mangalia.

Sursa de finanțare a achiziţiei este Programul Național de Redresare și Reziliență şi bugetul de stat.

În afară de PESA, la licitaţie a participat şi compania Alstom. Semnarea contractului de achiziţie va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere şi soluţionare a eventualelor contestaţii.

Citit 2259 ori Ultima modificare Luni, 25 Septembrie 2023 04:31

2 comentarii

  • postat de Un curios
    Luni, 25 Septembrie 2023 16:58
    82.76.59.***
    Ce ati facut cu regionala cfr galati ,,diriguitori ,, ai urbei ce de 30 de ani a ti adus acest ors in randul targurilor prafuite ale tarii, dar cu cea navala, dar cu cea electrica???????
    Stie cineva cine ,,conduce,, acest oras de 30 de ani????
    0
    3
  • postat de Terente ...din Galati
    Luni, 25 Septembrie 2023 11:46
    89.137.229.***
    Reparati, mai intai, calea ferata! CFR-ul isi permite sa arunce cu banii nostri, privatii, nu...Nu suntem gospodari, ba dimpotriva.
    Propun DNA-ului, masuri in consecinta!
    Banii romanilor, aruncati pe apa sambetei!
    0
    8

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.