Legea privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul, declarată neconstituţională

Legea privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul, declarată neconstituţională
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, joi, cu unanimitate de voturi, că este neconstituţională legea cumulului pensie-salariu, în urma sesizării făcute de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţe, a anunţat preşedintele CCR, Marian Enache, citat de news.ro. Acesta a explicat că "interdicţia cumulului pensiei cu salariul contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie".

"Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a constatat că dispoziţiile articolului 2 până la 11 din legea privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative sunt neconstituţionale. Curtea, în esenţă, a considerat că dispoziţiile criticate referitoare la interdicţia cumulului pensiei cu salariul contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie. În aceste condiţii, legea se întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale, în temeiul articolului 147 din Constituţia României", a explicat Marian Enache, joi, la Parlament.

Şeful CCR a mai spus că "Parlamentul, în virtutea principiului libertăţii de legiferare, poate să reglementeze potrivit prevederilor deciziei Curţii, ce a stabilit sau va stabili Curtea, prin decizia care va fi comunicată şi publicată în Monitorul Oficial".

Potrivit sursei citate, ÎCCJ a sesizat, pe 29 iunie, Curtea Constituţională în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu şi cu legea privind cumulul pensiei cu salariul. Ambele legi au trecut pe 28 iunie de Parlament, fiind în faza de control al constituţionalităţii, înainte de a fi trimise preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României, înainte de promulgare.

Între timp, Curtea Constituţională a admis, în luna august, parţial, şi sesizarea ÎCCJ în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Preşedintele CCR, Marian Enache, a explicat atunci că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii.

Citit 1069 ori Ultima modificare Joi, 05 Octombrie 2023 16:05

6 comentarii

  • postat de Băcuța Neculai
    Vineri, 06 Octombrie 2023 08:18
    86.124.200.***
    În 2010 CC a stabilit că este interzis cumulul pensie cu salariul,și au fost dați oamenii afară de la slujbe,după ce conform legii avem acest drept.Acum se pot cumula...vă dați seama pe mîna cui este dreptateaîn România....
    0
    6
  • postat de MIMI
    Vineri, 06 Octombrie 2023 07:03
    86.124.202.***
    Golanii din parlament au legi pentru unii iar pentru alții trec cu vederea EX PENSIILE SPECIALE, acum cu pensii și salarii NUMAI PENTRU UNII ne miră că cei de la ÎCCJ nu le dau dreptate că și ei sunt în aceeași oală!CĂ CÎND vin alegerile nu știi pe cine alegi ,CĂ CÎND ajungem la urne suntem BLEGI
    0
    3
  • postat de Trandafirul Galben
    Vineri, 06 Octombrie 2023 06:13
    37.251.223.***
    Cât ne mai trebuie să înțelegem că suntem obligați să susținem "CLANUL BUGETAR"?
    Ne vor goli de bani până când vom reacționa în masă,ceea ce nu se va întâmpla niciodată,pentru că suntem un popor divizat și fricos,iar ei(bugetarii) știu bine asta.
    Trăim vremuri de care marea majoritate nu are habar
    0
    5
  • postat de Nu mi am terminat fraza….
    Joi, 05 Octombrie 2023 17:46
    82.76.59.***
    Este stiut cum justitia, albeste dosare , taraganeaza dosare pana la prescriptie si faptul ca cu ajutorul ei sau jefuit mii de hectare de culturi, paduri si munti, ca sa nu mai vorbim de industrie jefuita, dar pe toate le intrece aceasta curte constitutionala, aceasta curte ste stat in stat, ea face
    1
    16
  • postat de Bleah
    Joi, 05 Octombrie 2023 17:37
    5.13.223.***
    Era de așteptat... Credea cineva ca va fi altfel? Cum sa și taie craca de sub picioare???
    1
    19
  • postat de Albert
    Joi, 05 Octombrie 2023 16:52
    86.124.202.***
    Nu s a dorit constituțională. Angajarea unui salariat depinde numai și numai de angajator.Daca ocupa postul prin concurs, PE BUNE, e OK. Legea ar fi trebuit sa spună ca" nu pot fi numiți....". Marea majoritate a pensionarilor sunt numiți pe funcții.
    1
    17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.