Concert şi expoziţie, la 350 de ani de la naşterea lui Cantemir

Concert şi expoziţie, la 350 de ani de la naşterea lui Cantemir
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la naşterea marelui om de cultură Dimitrie Cantemir (1673-1723), Palatul Episcopal din Galaţi - Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos va găzdui un concert de compoziţii ale fostului principe al Moldovei (martie-aprilie 1693 și 1710 - 1711). Concertul susţinut de Ansamblul cameral de muzică veche "Anton Pann" va avea loc sâmbătă, 21 octombrie 2023, de la ora 18.30.

Manifestarea face parte din Proiectul "Dimitrie Cantemir - Romanian sound of the Orient", finantat de Ministerul Culturii, alături de alte trei concerte similare, care se vor desfăşura la Constanţa (23 octombrie), Alba-Iulia (6 noiembrie) şi la Opera Naţională din Bucureşti (14 noiembrie).

În cadrul acestor concerte vor fi interpretate şapte compoziţii muzicale despre care se cunoaşte cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compoziţiile sunt preluate din lucrarea omului de cultură "Cartea Ştiinţei Muzicii după forma literelor" şi sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din cadrul Ansamblului "Anton Pann" şi a unor muzicieni invitaţi.

Ansamblul "Anton Pann" interpretează muzică veche românească, autenticitatea bazându-se atât pe folosirea instrumentelor tradiţionale, cât şi pe o amplă activitate de cercetare, în urma căreia au fost descoperite documente vechi şi manuscrise aflate în custodia bibliotecilor şi mănăstirilor din România.

La muzeul gălăţean se va vernisa, sâmbătă, şi o expoziție foto-documentară care cuprinde imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir.

Citit 1052 ori Ultima modificare Joi, 19 Octombrie 2023 21:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.