Recomandări pentru a preveni înghețarea instalațiilor de apă

Recomandări pentru a preveni înghețarea instalațiilor de apă
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

În contextul temperaturilor foarte scăzute care pot avea ca efect înghețarea componentelor instalațiilor de alimentare cu apă, operatorul Apă Canal SA face recomandări pentru prevenirea acestor neplăceri.

"Vă recomandăm să verificați periodic starea căminului de branșament și a contorului (pentru a preîntâmpina eventuale pagube materiale) și să luați toate măsurile necesare pentru protejarea contorului și a instalațiilor aflate în căminul de branșament. Dorim să atenționăm asupra acestui fapt, deoarece orice reparație sau înlocuire de contor care se datorează unei cauze străine de voința operatorului (îngheț, incendiu, șoc exterior) se efectuează pe cheltuiala exclusivă a utilizatorului", afirmă reprezentanții Apă Canal, într-o postare pe site-ul propriu.

"Protejarea corespunzătoare a contorului de branșament, dacă se află într-un cămin de contor neizolat, se poate realiza utilizând plăci din poliuretan sau polistiren extrudat. Nu folosiți materiale care absorb umezeala (paie, textile, hârtie etc.). Asigurați-vă că rama și capacul de protecție sunt bine fixate, iar capacul este închis. În zilele geroase, fără zăpadă, protejați suplimentar rama și capacul cu o folie de plastic peste care puteți turna pământ, pentru a micșora inerția termică a componentelor care se află în căminul de contor. Asigurați-vă însă că pământul poate fi ușor de îndepărtat pentru a permite accesul la contor", potrivit sursei citate.

Pentru a evita înghețarea contorului și a instalațiilor interioare, aflate în responsabilitatea utilizatorului, recomandarea este să nu închideți complet căldura atunci când este frig și să protejați atât contorul, cât și conductele de expunere la curenți de aer reci.

În cazul în care contorul a înghețat, dezghețarea acestuia se face prin încălzirea spațiului în care este montat. Atenție! Nu folosiți flacăra deschisă și nu turnați apă fierbinte pe contor!

Dacă lipsiți mai mult de la domiciliu, nu uitați să goliți conductele interioare de apă! "Iată cum se evacuează corect apa: închideți robinetul de linie aflat după contorul de branșament (este vorba de robinetul situat între contor și conducta din interiorul imobilului); deschideți în același timp toți consumatorii de apă (robinetele) de pe instalația interioară pentru ca apa aflată pe conducte să se scurgă; deschideți robinetul de golire aflat după robinetul de linie (adică între robinetul de linie și instalația interioară de apă) până când nu mai curge apă, apoi închideți-l la loc; odată terminată golirea apei de pe conductele interioare, închideți toate robinetele instalației interioare, pentru a evita o inundare accidentală atunci când veți reveni acasă și veți deschide robinetul de linie.

Este important să protejați contorul pentru a preveni înghețarea lui, asigurând însă în permanență accesul reprezentanților operatorului Apă Canal", mai afirmă reprezentanții societății.

Citit 1949 ori Ultima modificare Luni, 08 Ianuarie 2024 19:26

1 comentariu

  • postat de Raagc
    Miercuri, 10 Ianuarie 2024 15:51
    174.112.74.***
    Sfaturi desarte…Tot ce tine de interior se face pe cheltuiala clientului! Mai multe tevi sparte, mai multe ciubucuri pentru baietii din sectoare. E asa greu de inteles?
    0
    7

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.