Proiectil în stare perfectă de funcționare, găsit lângă Galați

Proiectil în stare perfectă de funcționare, găsit lângă Galați
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Pentru a doua oară în ultimele săptămâni, un proiectil de mari dimensiuni, datând din cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost găsit pe raza județului Galați. Elementul de muniție, rămas neexplodat, ar fi fost găsit duminică tot de niște copii, în satul Movileni, comuna Șendreni.

Minorii s-ar fi jucat puțin cu el înainte de a anunța un adult. Bărbatul, care și-a dat seama despre ce era vorba și despre pericolul de explozie, a luat proiectilul din mâinile copiilor și a sunat la 112, anunțând poliția. La fața locului a fost direcționat un echipaj al ISU Galați, pirotehniștii preluând proiectilul în condiții de siguranță.

"Echipajul de pirotehniști din cadrul ISU Galați a fost solicitat să intervină în satul Movileni, comuna Șendreni, pentru a ridica în vederea distrugerii un proiectil de calibrul 100 mm. Proiectilul exploziv provine din Al Doilea Război Mondial, avea focos și prezenta pericol exploziv. Proiectilul a fost preluat din strada Gladiolelor, de lângă calea ferată", a precizat cpt. Dan Ionașcu, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

Elementul de muniție a fost depozitat și urmează să fie distrus în condiții de siguranță, în poligonul special de la Braniștea. Acesta a fost al doilea element de muniție descoperit de copii în județul Galați, în ultimele două săptămâni. Un alt copil, din Cavadinești, a găsit un proiectil similar pe malul Prutului și l-a dus la școală. Peste o sută de elevi și profesori au fost atunci evacuați din cauza pericolului de explozie, până când pirotehniștii au ridicat în siguranță elementul de muniție. 

De aceea, pirotehniștii recomandă să: nu atingeţi, nu loviţi şi nu mişcaţi muniţia descoperită; nu introduceţi în foc muniţiile şi nu faceţi foc în apropierea lor; nu aruncaţi la fier vechi şi nu predaţi la societăţile colectoare muniţiile descoperite; nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii neexplodate; nu încercaţi să demontaţi focoasele sau elementele componente.

Citit 3251 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2024 16:33

1 comentariu

  • postat de Competentul Capabil
    Marți, 26 Martie 2024 00:19
    89.136.1.***
    Starea de functionare a unui obiect nu poate sa fie perfecta. Hai Simona!
    2
    5

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.