Implementarea salariului minim european, de la 1 iulie

Implementarea salariului minim european, de la 1 iulie
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Şeful Guvernului, Marcel Ciolacu, a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. "Am intrat în procedura de implementare. O să explice doamna ministru al Muncii foarte clar. Am dat şi ordonanța", a afirmat Marcel Ciolacu, vineri, la Parlament, întrebat fiind când vom avea în România salariul minim european.

Premierul a mai spus că mecanismul propriu-zis va începe de la 1 iulie. "Da, începe mecanismul. E un pic cam empirică această formă în care e o negociere cu actorii sociali, patronate şi sindicate, iar Guvernul hotărăşte cu cât se măreşte şi cum. Cred că trebuie să fie ceva predictibil şi un mecanism foarte clar, mai ales că acum va fi un mecanism la nivel european", a concluzionat Ciolacu.

Directiva europeană privind salariile minime adecvate în UE nu impune un salariu minim în toată Uniunea Europeană, dar indică statelor membre să stabilească salariul minim la nivelul a cel puțin jumătate din salariul mediu pe anul precedent.

În septembrie 2023, înainte de stabilirea actualului salariu minim pe economie, de 3.300 de lei brut (de la 1 octombrie 2023), în România erau circa 1,8 milioane de angajați încadrați cu remunerația minimă. În prezent, în România sunt circa 5,7 milioane de salariați activi, per total, conform datelor de la Ministerul Muncii, citate de startupcafe.ro.

Conform unui anunț anterior al premierului social-democrat, salariul minim în România va crește la 3.700 de lei, începând cu 1 iulie 2024.

Citit 10550 ori Ultima modificare Vineri, 26 Aprilie 2024 17:33

1 comentariu

  • postat de Traian
    Duminică, 28 Aprilie 2024 00:41
    86.120.239.***
    Nu are nimic european acest salariu mizerabil de 2200 lei, atâta timp cât valoarea coșului de cumpărături in Romania e 3300 lei.Politicienii se laudă cu alinierea unui salariu BRUT european,dar de ex in Grecia din 820€ salariu brut,îți rămâne 700€ salariu net.
    0
    15

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro