Cine s-a distrat de Serbări?

Cine s-a distrat de Serbări?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Frig, ploaie măruntă şi rece, circulaţie dată peste cap, şoferi nervoşi, ţigăneală generalizată pe 30 noiembrie. Fum gros de mititei, pastramă, hamsii şi cârnaţi pe grătar, aburi de vin fiert, porumb fiert sau copt, acadele uriaşe, turtă dulce şi colac secuiesc, toate de provenienţă îndoielnică, înfulecate cu poftă la măsuţe de plastic ori de-a-n picioarelea.

De cealaltă parte, gălăţeni decişi să se distreze, deplasându-se flancuri, flancuri de la Sindicate la Parcul de distracţii de la McDonald’s, copii şi tineri mascaţi – unii chiar nu pot renunţa la carnavalul stradal de acum mulţi ani! – arogându-şi, o zi pe an, dreptul de a fi pietoni prin mijlocul străzii Brăilei.

Pietoni printre zecile de gunoaie rămase în urma petrecăreţilor. Fluiere şi ţignale prelungi în locul petardelor cu care găştile mitraliau altădată. „Rulete” de tip alba-neagra, şosete supraelastice, oale de lut, săbii şi coroniţe cu leduri, popcorn, baloane, clovni, plozi urlând după toate astea, călări pe umerii părinţilor.

Microbuze zăpăcite, şoferi nervoşi care nu mai ştiau unde au staţii şi pe unde ies la liman. Concert în fum de grătare, tineri dansând şi superbe focuri de artificii explodate în ploaie când deja nimeni nu mai credea în ele. La mulţi ani, Galaţi!

Florin Melinte, ţăranul român cu microfon

Câteva sky candle de care erau prinse baloane au fost înălţate din corabia Sfântului Andrei înainte ca acesta să pornească în cursă. Printre personajele care însoţeau imensul car alegoric am remarcat şi un ţăran român cu microfon în mână.

Straiul popular, de un alb impecabil, căciula de miel brumăriu, cizmele lustruite în care puteai să-ţi faci mustaţa sau, mă rog, să-ţi dai cu ruj erau purtate de nimeni altul decât de directorul Teatrului Muzical, Florin Melinte.

Maestru de ceremonii, Melinte dădea comenzi şi indicaţii regizorale de la microfonul pe care-l ţinea în mână. Când imensa navă alegorică a „acostat” pe Faleză, Melinte, cocoţat sus, pe trepte, a comandat reaşezarea artiştilor Muzicalului şi seminariştilor în dispozitiv.

„Pornim alegoria!”, a comandat scurt Melinte şi miile de gălăţeni de pe Faleză au văzut întregul spectacol impresionant de care au avut parte cei care erau la Catedrală la momentul în care nava a pornit să navigheze pe străzi.

Zăpăceală

Chiar dacă frigul a fost la început condimentat cu ploaie, apoi stropii reci au pus stăpânire pe oraş, gălăţenii nu s-au dat duşi de pe străzi. Era şi greu, pentru că traficul devenise o mare necunoscută, microbuzele mergând în orb, fără a mai şti unde ajung.

De exemplu, un microbuz pornit pe la 19,25 de la Potcoava de Aur spre Micro 19 a ajuns, de pe la Bănci, pe Faleză şi s-a strecurat, înapoi, spre Micro 19 pe la Popescu. Gălăţenii cu chef de distracţie care veneau din Micro 19 erau abandonaţi la rondou şi de acolo, pas grăbit!, spre Sindicate.

Sex, sex! şi artificii

Pe la 22 fără ceva, scena de la Sindicate abia se mai putea vedea în vălătucii de fum ai grătarelor constituite într-o veritabilă cazemată. Partydul KissFM încingea atmosfera! Pe scenă, două fătuci dansau de zor, în vreme ce de la microfon un june vesel întreba publicul cui îi place sexul?

„Sex, sex!”, se răcnea de o parte şi de alta a scenei. Bun. Cine n-avea umbrelă, nici fes ori glugă, dar voia totuşi să petreacă, se refugiase sub streaşina Sindicatelor.

La 22,30, a început spectacolul pe cer. În ciuda ploii mărunte, minute în şir focurile de artificii şi-au făcut cu brio datoria până la capăt.

Nu ştiu altora, dar mie mi-au plăcut! Dacă nu mă credeţi, priviţi filmuleţul! Până la anul, distracţie plăcută, fiecare cum poate!

Citit 1952 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.