Un 1 Decembrie „câinesc” la „Eternitatea”

Un 1 Decembrie „câinesc” la „Eternitatea”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*  Mai mulţi politicieni decât spectatori *

Cumplită vreme, ieri, la comemorarea Zilei Naţionale a României. Spun „comemorare” şi nu „sărbătorire”, pentru că noi, românii, nu prea ştim, se pare, să ne bucurăm la Sărbătoarea-sărbătorilor, să ne veselim în stradă, să fâlfâim un steag, să organizăm un program cultural liber, fără convocator.

Ieri, ca în toţi anii, am avut parte de cuvenita slujbă de pomenire a celor căzuţi pentru ţară, de coroane (deci mortuare!) de flori, de defilare militară – aici, ai măcar ce admira… Şi a fost o vreme răzbunătoare parcă pe aceste vremuri, câinoasă, care-a plâns şi ea peste noi cu lapoviţă urâtă.

De mirare că o mână de gălăţeni a mai venit să vadă cu ochii lor sărbătoarea. Veteranii măcar, care au trăit astfel de momente în tranşee, cu glonţul din faţă, nu s-au plâns, chiar dacă au ajuns mai greu decât în alţi ani, sprijiniţi de prieteni sau în baston…

M-a uimit un tânăr de pe margine, care mi-a vorbit, în timp ce tremuram de frigul umed, despre patriotism, despre, „păcat că nu e!” spiritul de sacrificiu pentru binele celorlalţi, despre adevăr şi cinste.

O doamnă, mai încolo, îi spunea unei vecine că, cu toată vremea, s-a dus întâi la mormânt, apoi a venit aici. Un bătrânel spunea şi el cui stătea să-l asculte că vine an de an aici, de 1 Decembrie… O fată făcea de zor fotografii-amintire…

Să ne gândim deci nu la noi, ci la acei care vin şi încă mai au bucuria unor astfel de momente! Tremurând şi el ca o trestie umedă, micul Matei ţinea în mânuţă un tricolor nou. Alături de tatăl său, elevul în clasa întâi venea pentru prima oară la un astfel de eveniment. Şi curiozitatea era mai mare decât frigul: mulţi militari, preoţi, oameni mari, arme, chiar şi tunuri – avea ce vedea!

Altfel, nicio surpriză faţă de alţi ani: nimeni nu a protestat, nimeni n-a făcut ceva pe cont propriu, au fost şi zâmbete, şi bârfe mici, politice, printre dârdâieli.

Prefectul şi comandantul Garnizoanei Galaţi au primit onorul gărzii de onoare. Primarul era încins cu tricolorul. Primul partid care a depus coroana – normal, cel la putere. Cel mai numeros partid la coroane – PC, cu un cartier întreg în urma coroanei!

Slujba, oficiată de un sobor preoţesc, condus de părintele protopop Buruiană. Au ridicat coliva, alături de preoţi, comandantul Garnizoanei, prefectul, preşedintele Consiliului Judeţului, primarul. Dintre VIP-uri: prefectul Cosmin Păun, preşedintele CJ Eugen Chebac, primarul Dumitru Nicolae, vicepreşedintele CJ Eugen Durbacă, senatorul PSD Gheorghe Saghian, deputatul PC Bogdan Ciucă, deputatul PNL  Victor Paul Dobre, deputata PSD Lucreţia Roşca, viceprimarul Mircea Cristea, consilieri locali şi judeţeni, directori.

Dintre veterani l-am remarcat pe generalul şi scriitorul Nicolae Staicu-Buciumeni. Inspectorul şef al şcoalelor, Doruleţ Resmeriţă - cu un grup de elevi muraţi de ploaie.

Au depus coroane cei din administraţie – prefect, Consiliul Judeţului, Primărie – Garnizoana, filiala Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor, cea a Cadrelor Militare în Rezervă, cea a Veteranilor – împreună, pentru că rămân tot mai puţini, de la an la an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi cel al Poliţiei de Frontieră, Sindicatul Cadrelor Militare, Blocul Naţional al Revoluţionarilor, SRI, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Penitenciarul, APDM, partide - PDL, UNPR, abia apoi PSD…

Sper să nu fi „sărit” pe cineva, că la frig se strâng ele şi listele… Directori prezenţi? De la PSD, PC şi  PDL, spun parcă oarece despre cine este la, lângă sau peste putere în Galaţi. 

„Am avut şi timp mai urât decât acesta, tot pe 1 decembrie”, ne-a spus spre final primarul Dumitru Nicolae, în drum spre locul defilării.

„Pe zi ce trece, ne dăm seama de importanţa acestei zile, acesta-i marele adevăr. Are foarte mare importanţă! Românii întotdeauna găsesc soluţii de supravieţuire. O să vedeţi, că în decursul timpului se rezolvă şi cu Basarabia…”

Citit 2324 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.