De trei ori coadă la Fiscalitate

De trei ori coadă la Fiscalitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* A reînviat rândul cu listă! * Unii gălăţeni aşteaptă certificatul fiscal de la 5 dimineaţa * Administratorii de asociaţii le-au cerut locatarilor dosarele complete pentru ajutorul de căldură până pe 20 octombrie * Într-o singură zi sunt eliberate circa o mie de certificate fiscale *

Gălăţenii care au nevoie de certificatul fiscal pentru a-l ataşa dosarului necesar pentru obţinerea ajutoarelor de căldură aveau de ales ieri dimineaţă între cele trei cozi, de dimensiuni şi organizări variabile, de la cele trei puncte ale Direcţiei de Fiscalitate, Taxe şi Impozite.

Lista din Micro 39

O coadă groasă pe câteva rânduri marca sediul Direcţiei de Fiscalitate de la parterul blocului J5 din Micro 39. Se stătea „în devălmăşie” tocmai pentru că se intra pe baza listei pe care o ţinea în mână un grup de persoane aflate chiar la intrare. Cetăţenii încercau să fie atenţi ca nu cumva să îşi piardă locul de pe listă, câştigat cu preţul trezirii la ora la care soarele nici măcar nu răsărise. Când am ajuns noi, în jurul orei 10,30, tocmai se striga numărul 68. Pe uşă tocmai ieşise cu un aer obosit dar un zâmbet triumfător, o doamnă cu documentul mult-râvnit făcut sul în mână: „Am venit la 5,30 dimineaţa şi am fost a 46-a pe listă. Acum am reuşit să fac rost de act. A trebuit să vin personal”, ne-a declarat sinceră doamna. A făcut ochii mari când am întrebat dacă a aşteptat de la 5,30 dimineaţa şi până când i-a venit rândul să intre: „Şi unde să mă duc? Normal că am aşteptat aici!”. Ceva mai în spate, lateral, o doamnă comenta cu tristeţe: „Nu m-am trecut pe listă pentru că şi aşa sunt vreo 200 de persoane. Chiar dacă m-aş trece nu aş mai apuca să intru pentru că astăzi este zi scurtă. Măcar cererea să o obţin, şi să vin cu ea completată de luni”.

Micro 18: se terminaseră formularele

În Micro 18, la sediul Direcţiei de Fiscalitate de la parterul blocului E4, nu exista o listă, iar coada se întindea pe mai multe rânduri. „Nu mai sunt formulare de aceea aşteptăm de circa un sfert de oră. Oricum, degeaba stau la coadă pentru că nu mai apuc să rezolv, e program doar până la 12.00”, ne-a explicat o doamnă. Problema a fost rezolvată rapid: de la sediul central au fost aduse câteva teancuri de formulare.

Coadă şi la Romarta

La sediul central al Direcţiei de Fiscalitate, de la Romarta era şi cea mai lungă, dar şi cea mai organizată coadă. Cei trei poliţişti locali aveau grijă ca situaţia să nu degenereze. Fiecare nou venit primea din mâna unui poliţist cererea pentru a o putea completa în voie. Pe băncile din jur sau de-a-mpicioarelea, doamnele trecute de prima tinereţe buchiseau la cereri. Înăuntru, la toate ghişeele ticsite de oameni se lucra de zor pentru unul şi acelaşi lucru: certificate fiscale. Practic orice altă activitate, inclusiv încasarea taxelor şi a impozitelor a fost paralizată pentru a răspunde cererii masive de documente pentru ajutoarele de căldură. S-a renunţat la procedura care impunea ca fiecare certificat să fie semnat şi de şefii Direcţiei, şi documentele sunt emise pe loc, sub semnătura funcţionarului care trebuie să fie foarte atent ce document eliberează.

Autorităţile se aşteaptă ca numărul de gălăţeni care solicită ajutoare de căldură şi implicit certificat de atestare fiscală să ajungă la 30.000. Cozile mari de la Fiscalitate şi graba gălăţenilor de a intra în posesia acestui act sunt justificate de faptul că administratorii asociaţiilor de proprietari le-au cerut gălăţenilor care locuiesc la bloc şi se încălzesc în sistem centralizat să aducă dosarele complete pentru ajutoare de căldură până pe 20 octombrie. Şi dacă într-o singură zi se eliberează circa o mie de certificate, e clar că nu vor dispărea prea curând cozile de la Fiscalitate.

Foto: Bogdan Codrescu

Citit 945 ori Ultima modificare Vineri, 14 Octombrie 2011 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.