* Preţul unei vieţi – 60.000 de lei? * Nouă sancţiuni: patru amenzi şi cinci avertismente * Conform surselor, şapte sancţiuni – doar pentru SNCFR * Dezvăluirile ITM-ului: echipa nu avea montate la locul de muncă palete de semnalizare, care să anunţe prezenţa lucrătorilor * Activitatea se desfăşura fără supravegherea şefului de echipă *
Vă amintiţi de cazul lui Mihai Muşală, lucrătorul CFR tăiat de tren pe 31 august? Bărbatul a murit în apropierea localităţii Tudor Vladimirescu pentru că nu a auzit trenul Galaţi-Mărăşeşti, zgomotul motocositoarei - cu care tăia iarba de lângă calea ferată - acoperind zgomotul garniturii care se apropia. Trenul personal 7574 Galaţi-Mărăşeşti, cu plecare din Galaţi la ora 7,30, ajunge în Tudor Vladimirescu în jurul orei 9 dimineaţa. Miercuri, 31 august, la kilometrul 271 + 400, personalul l-a lovit în plin pe Mihai Muşală, de 34 de ani, lucrător CFR.
Trei cauze
La „cauzele morţii”, Inspectoratul Teritorial de Muncă notează:
„1. Neasigurarea semnalizării prezenţei în zona căii ferate a echipei de lucru, prin montarea de palete pentru semnalizarea locurilor de executare a lucrărilor, care să anunţe prezenţa lucrătorilor;
2. Organizarea necorspunzătoare la locul de muncă, în sensul că s-a permis ca activitatea să se desfăşoare fără supravegherea unui şef de echipă. Acest fapt a facilitat deplasarea victimei, din proprie iniţiativă, într-o zonă de risc ridicat, fără a se asigura împotriva pericolului de accidentare;
3. Nerespectarea reglementărilor interne cu privire la modul de deplasare pe liniile de cale ferată, şi cele din instrucţiunile de utilizare a ferăstrăului de defrişare de către victima Mihai Muşală, care s-a deplasat de la firul I spre firul II de cale ferată, fără să se asigure împotriva riscului de accidentare. Evenimentul, cel mai probabil, a fost favorizat şi de zgomotul produs de ferăstrăul de defrişare aflat asupra sa, în stare de funcţionare.
Patru amenzi a câte 15.000 de lei fiecare
Raportul ITM-ului este dublat de surse care vor să-şi păstreze anonimatul, conform cărora SNCFR Galaţi a luat şapte din cele nouă sancţiuni aplicate în acest caz. Dintre acestea şapte sancţiuni, patru sunt amenzi în valoare de 15.000 de lei, iar celelalte trei – avertismente.
De asemenea, celelalte două sancţiuni – până la nouă – sunt avertismente.
Pe 31 august, lângă şina de tren, la Tudor, bucăţi din corpul bărbatului de 34 de ani umpleau calea ferată. Imediat după producerea accidentului colegii lui Muşală raportează evenimentul, iar inspectorii ITM, Laboratorul Criminalistic şi Poliţia Transporturi începeau investigaţia asupra morţii ceferistului.
Viaţa în bani
„Este primul accident din ultimii şapte ani, în care este implicat un lucrător al CFR”, spunea atunci agentul-şef principal Vasile Codreanu, Poliţia Transporturi Galaţi.
La 34 de ani, Mihai Muşală era căsătorit şi era tatăl unui copil de clasa a IV-a, după cum spunea chiar fratele lui, prezent la locul faptei. ITM-ul a tranşat misterul morţii angajatului CFR: prezenţa angajaţilor nu era semnalizată, echipa care făcea toaletarea şinelor nu era supravegheată de şeful de echipă, iar victima nu a respectat ea însăşi procedurile, expunându-se pericolului.
Un om a murit, un copil nu-şi va mai revedea părintele, iar neglijenţele semnalate de ITM costă, conform surselor, 60.000 de lei şi cinci avertismente.
Preţul unei vieţi?
Foto: Bogdan Codrescu