Suspiciuni şi nepotisme la Teatrul Muzical

Suspiciuni şi nepotisme la Teatrul Muzical
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu demult, în urma unui concurs, celebra Beatrice Rancea a devenit directoarea Operei Naţionale din Iaşi. De ce n-ar merita şi Teatrul Muzical „Nae Leonard” să fie condus de o personalitate naţională, de o valoare incontestabilă profesional, managerial şi cultural, aleasă în urma unui concurs naţional? Greu de înţeles.

Vestea că maestrul de cor Eugen Dan Drăgoi ar putea fi împuternicit, prin dispoziţia primarului Dumitru Nicolae, director interimar la Muzical, după consultarea I.P.S. Casian, a semănat confuzie şi îngrijorare în rândul artiştilor care nu pot trece peste legăturile de rudenie dintre Drăgoi şi vechea conducere a teatrului. Potrivit surselor noastre, Eugen Dan Drăgoi a fost naşul la cununia de argint a Laurei Sava. Familia Sava, la rândul său, i-a năşit, la nunta de aur, pe părinţii ex-directorului Florin Melinte. Potrivit surselor noastre, deşi nu mai este director, Melinte trage în continuare sforile la Muzical.

În acelaşi timp, personalităţile teatrului, alungate sau date afară în timpul manageriatului lui Melinte, care sperau să se reîntoarcă în lăcaşul de cultură, se tem că visul le-ar putea fi spulberat. Una dintre ele este dirijorul Mircea Holiartoc. Am încercat să aflăm care este părerea lui despre eventuala numire a lui Eugen Dan Drăgoi în fruntea Muzicalului.

Nota zero la evaluare

„Domnul Eugen Dan Drăgoi este un om bine pregătit profesional, cu o educaţie aleasă, şi mă miră că un om de talia lui a bătut palma cu un samsar, pentru că nu pot să-l categorisesc altfel pe dl Melinte”, spune dirijorul. Mircea Holiartoc a primit nota zero la evaluarea pe care i-a făcut-o în teatru Drăgoi şi ne-am întrebat ce ar fi trebuit să facă un dirijor pentru a primi o asemenea palmă? Să rupă bagheta dirijorală? „Ne cunoşteam din facultate, eram colegi de teatru, aproape prieteni, nu ne-am călcat pe şireturi, din contră, ne stimam reciproc. Din câte îmi amintesc, nota a fost la comanda dlui Melinte. Din partea oamenilor de joasă pregătire profesională mă aşteptam, dar din partea lui m-aş fi aşteptat la o cu totul altă reacţie, dacă nu de sprijin - deşi mi-aş fi dorit aşa ceva – măcar să nu mă lovească. Pe tot parcursul surghiunului meu nu a mişcat nici un deget să mă sprijine”, ne-a mărturisit Holiartoc.

Temeri şi neîncredere

„Lumea l-a ştiut ca făcând parte din stafful fostului director, că au făcut tot felul de lucruri împreună, a semnat referate mincinoase. Un om care este ştiut ca element de opresiune, ajuns în poziţia de director interimar, este privit cu teamă. Nu poţi să nu te gândeşti că acest om va face în continuare jocul dlui Melinte şi al acoliţilor lui. Putem asista şi la o surpriză, dar surpriza ca Eugen Dan Drăgoi să arate o faţă de om integru e puţin probabilă. Mi-aş dori, dacă e cumva numit interimar, să îşi arate poate o altă faţă decât cea pe care a arătat-o până acum, aceea de marionetă în mâna unor interese”, ne-a declarat Holiartoc.

Interesul pe care noi îl avem faţă de Teatrul Muzical este ca acesta să redevină o instituţie de cultură condusă de un profesionist de marcă, de un manager cu respect faţă de banul public şi de cheltuirea lui în folosul artei, care să umple sala teatrului oferind un act cultural de bună calitate şi să fie un exemplu pentru colegii săi. Toate aceste deziderate şi valori nu se pot realiza decât prin organizarea unui concurs la care să câştige cel mai bun!  

Citit 5007 ori Ultima modificare Luni, 05 Decembrie 2011 23:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.