Procesiunea de Ziua Eroilor: Recunoştinţă şi părinţi înlăcrimaţi

Procesiunea de Ziua Eroilor: Recunoştinţă şi părinţi înlăcrimaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câteva mii de gălăţeni au participat ieri la tradiţionala Procesiune dedicată Zilei Eroilor. Preoţi „cu crucea în frunte”, soldaţi, veterani de război sub povara anilor şi a distincţiilor, urmaşi ai eroilor căzuţi la datorie, creştini de rând, toţi au însoţit lungul convoi de sărbătoare care a pornit, după Liturghie, de la Biserica „Înălţarea Domnului” spre Cimitirul „Eternitatea”.

Amintire vie

Printre cei care au adus prinos de recunoştinţă au fost dascălii, copiii şi elevii din municipiul nostru care au purtat tricolorul românesc, arhiereul locului, reprezentanţii autorităţilor publice locale şi centrale şi ai organizaţiilor neguvernamentale.

Alaiul a fost întâmpinat în Cimitirul „Eternitatea” de creştini de toate rangurile şi de toate vârstele. Între ei, înlăcrimaţi, părinţii tinerilor martiri căzuţi în evenimentele din decembrie 1989. „Feciorul nostru, Paul Ionaşcu, a murit în 1989, la Sala Palatului. Era soldat şi avea 21 de ani. Au trecut mai bine de douăzeci de ani de când sperăm ca lucrurile să se îndrepte în România. Nu ştim cu ce s-au ales românii în aceşti ani, dar noi ne-am ales cu lacrimi şi boli multe şi, pe zi ce trece, înţeleg că s-au jertfit degeaba”, îşi plângea amarul Lenuţa Ionaşcu.

„Nicolae al meu a murit în evenimentele de la Timişoara din decembrie 1989 şi de-atunci îi tot duc dorul. Astăzi am adus cozonac, ouă roşii şi vin şi trag nădejdea că Dumnezeu îl are în pază”, spunea Constanţa Penciu.

„Pentru mine ziua aceasta este impregnată de amintirea celor cu care am făcut războiul, pe care i-am salvat sau i-am înmormântat în evenimentele celui de-al II-lea Război Mondial”, ne-a spus col. în rezervă Gheorghe Crăciun din Galaţi.

Rugăciunea pentru eroii români şi străini căzuţi la datorie a fost însoţită de îndemnul Înalt Prea Sfinţitului Casian de a avea mai mult gândul la veşnicie şi mai puţin la cele vremelnice: „Eroii noştri s-au armonizat cu clipa şi au devenit nemuritori”.

În cursul dimineţii de ieri, reprezentanţii autorităţilor şi ai organizaţiilor de revoluţionari au depus coroane de flori la toate monumentele din municipiul nostru, dedicate eroilor români şi străini căzuţi pe câmpul de luptă.

Citit 1257 ori Ultima modificare Joi, 24 Mai 2012 19:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.