Festivalul Internaţional „Doina Covurluiului” - În dansuri să ne luptăm
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Festivalul Internaţional „Doina Covurluiului” - În dansuri să ne luptăm
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România, Grecia şi Bosnia-Herţegovina intră astăzi în concurs


A răsunat Galaţiul de ritmuri populare! La ceas târziu de noapte, glasul inconfundabil al Mioarei Velicu şi ritmurile îndrăcite, moldoveneşti, au ţinut treze Ţiglinele. Iar gălăţenii pe care nu i-a mai răbdat sufletul înveselit să şadă au încins hora fără teamă că-i vede şi sancţionează temutul coregraf şi membru al juriului Marin Barbu.

Festivalul Internaţional de Folclor "Doina Covurluiului", ediţia a VII-a, a început marţi seara, în forţă, pe scena de la Sindicate, cu un moment absolut inedit: un flashmob pus la cale în secret de Virgil şi Diana Tăbuş, dansatori ai "Doinei Covurluiului". A fost un moment unic: 220 de tineri au jucat cu foc demonstrând sutelor de spectatori şi zecilor de artişti profesionişti că oraşul de la Dunăre iubeşte folclorul autentic şi dansul popular.

A urmat cel mai aşteptat moment al serii: parada colorată a ansamblurilor înscrise în competiţie. Dansatorii de la Huşi au înviorat atmosfera, turcoaicele au vrăjit partea masculină a publicului cu mişcările lor unduitoare, iar dansatorii din Slovacia au debordat de energie, la fel şi macedonenii, grecii şi bulgarii. Ucrainenii au împletit graţia cu ritmurile şi acrobaţiile căzăceşti. Iar moldovenii de peste Prut au pus paie peste focul aprins al Festivalului.

Păcat de sonorizare...

Discursurile, foarte scurte şi eficiente, a urmat spectacolul oferit de „Doina Covurluiului”, Ansamblul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. Înarmat cu o tobă uriaşă, cum purtau pe vremuri vătăşeii, actorul Paul Buţa a animat atmosfera. Păcat că sonorizarea le-a tot jucat feste. Iar când au început să meargă microfoanele, au cam ostenit dansatorii de la „Cununiţa Ţepului” şi „Glasul Odăieşilor” (Vânători). Trecând peste micile stângăcii, spectacolul a fost frumos şi diferit de tot ceea ce a arătat până acum „Doina Covurluiului”. Mai ales că am avut parte şi de jocuri şi cântece dobrogene! Mioara Velicu a fost vedeta incontestabilă a serii, aşteptată şi aplaudată de toţi. Mai ales că artista şi-a amintit că aici, la Galaţi, a debutat, la „Rapsodia Dunării”. Avea doar 19 ani!

În această seară, de la ora 19,00 intră în concurs „Trandafir de la Moldova”, de la Huşi. Vor urma apoi artiştii de la „Šamac“, Bosnia Herţegovina, singurii pe care gălăţenii nu i-au putut vedea în deschidere deoarece abia ajunseseră în oraş. Finalul serii le va reveni grecilor de la „Evros”.

 

Citit 1900 ori Ultima modificare Miercuri, 15 August 2012 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.