Festivalul Internaţional de Folclor „Doina Covurluiului” - Cine va câştiga marele trofeu?

Festivalul Internaţional de Folclor „Doina Covurluiului” - Cine va câştiga marele trofeu?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Misiune imposibilă pentru juriu * Lupta este strânsă, dansatorii minunaţi, iar programele artistice bine alese * În această seară, Ansamblul "Busuiocul" din Bacău, în recital


În seara de joi, folclorul românesc, adus pe scenă de tinerii de la „Cununiţa Ţepului” şi de Ansamblul „Trandafir de la Moldova”, de la Huşi, s-a împletit cu dansurile şi cântecele populare din Bosnia Herţegovina şi cu jocurile şi tradiţiile greceşti şi trace. Dacă în glasurile şi paşii tinerilor artişti de la Ţepu s-a simţit oarecum stângăcia, ansamblul venit de la Huşi a ridicat sus ştacheta festivalului. Sârbe şi bătute moldoveneşti, hore, dansuri în perechi, au făcut să pârâie scândura scenei, iar publicul s-a bucurat din plin de acest festin folcloric.

Contraste fermecătoare

Din Bosnia-Herţegovina, ansamblul „Šamac“ a surprins publicul de la început cu un dans special. Instrumentiştii şi soliştii au păstrat tăcerea, iar artiştii au jucat pe muzica propriilor paşi. Fascinante au fost costumele strălucitoarele şi contrastele neaşteptate între notele tânguitoare, triste, şi exploziile de veselie, ritm şi energie care formau un tot – acelaşi cântec. Dansul graţios în care frumoasele dansatoare purtau mere în mâini a fost urmat de un moment foarte asemănător cu tradiţiile noastre de nuntă: bărbieritul mirelui şi gătitul miresei. Iar la final, mireasa a aruncat în public buchetul de flori ţinut până atunci într-o sită. Jocul final s-a lăsat cu ropote prelungi de aplauze.

Dar nici grecii de la „Evros” nu s-au lăsat mai prejos! Mai ales că au avut parte, pe lângă publicul entuziasm, de susţinătorii inimoşi din Comunitatea Elenă din Galaţi şi mai ales de tinerii Ansamblului Artistic „Olympos” al comunităţii elene, care au venit împreună cu prietenii lor. Pentru ca bogăţia de dansuri şi tradiţii greceşti şi trace să meargă unse la inimă, grecii au servit publicul din primele rânduri, dar şi juriul cu prăjiturele tradiţionale şi un păhărel de ouzo. Punctul culminant al programului grecilor a fost piramida umană formată din patru dansatori care s-au urcat pe umerii altora patru. Nu a fost doar un moment de echilibristică! A fost acrobaţie curată, pentru că artiştii au dansat în această postură! Singurul regret al publicului a fost că s-a terminat. În această seară vom afla cine sunt câştigătorii şi vom avea parte de folclor de la Bacău adus de Ansamblul Flocloric "Busuiocul".

 

Citit 2191 ori Ultima modificare Vineri, 17 August 2012 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.