Gălăţeni care au uimit lumea - Eliza Leonida Zamfirescu

Gălăţeni care au uimit lumea - Eliza Leonida Zamfirescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unanim recunoscută drept prima femeie inginer din lume, Eliza Leonida s-a născut la Galaţi, pe 10 noiembrie 1887, în familia unui ofiţer cu 11 copii. A făcut şcoala primară în oraşul natal, iar liceul la Şcoala Centrală de Fete din Bucureşti, luându-şi bacalaureatul la secţia reală a Liceului „Mihai Viteazul”.

Având un unchi şi un frate ingineri energeticeni, Eliza a vrut să demonstreze că şi femeile pot avea succes într-un domeniu tehnic. A fost respinsă, însă, din cauza prejudecăţilor vremii, la Şcoala de Poduri şi Şosele. A fost acceptată cu greu la Academia Regală Tehnică din Berlin, chiar dacă şi profesorii germanii au încercat să-i pună piedici la înscriere, iar colegii nu au primit-o la balul bobocilor. A absolvit cursurile universitare în 1912, cu specializarea chimie, devenind astfel prima femeie inginer din lume.

A revenit în ţară şi s-a angajat la Institutul Geologic, unde a lucrat până în 1963. În război, a condus mai multe spitale de campanie ale Crucii Roşii, fiind şi decorată la sfârşitul conflagraţiei. În 1918 s-a căsătorit, pe front, la Ghidigeni, cu chimistul Constantin Zamfirescu (fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu), la nuntă participând şi Regina Maria.

La Institutul de Geologie a condus, de-a lungul carierei, 12 laboratoare, efectuând 85.000 de analize şi contribuind la identificarea în România a unor noi resurse de cărbune, şisturi bituminoase, petrol, gaze naturale, roci de construcţie, crom, bauxită sau cupru, despre care a şi scris mai multe cărţi de specialitate.

În paralel cu activitatea de inginer, Eliza Leonida Zamfirescu a predat fizica şi chimia la licee din Capitală. A fost prima femeie membră a AGIR (Asociaţia Generală a Inginerilor din România) şi făcut parte din Asociaţia Internaţională a Femeilor Universitare.

S-a stins din viaţă la 86 de ani, pe 25 noiembrie 1973.

Un premiu cu numele său este decernat anual unei personalităţi feminine pentru merite în domeniul ştiinţei şi tehnicii. Din 1993, strada din Bucureşti pe care a locuit îi poartă numele. O stradă cu numele Elizei Leonida Zamfirescu există şi la Galaţi, în apropierea Drumului de Centură.

Citit 13887 ori Ultima modificare Joi, 13 Septembrie 2012 10:23

3 comentarii

 • postat de Frumoasă viață, urâtă stradă după comentariile de mai jos. Specific românesc, a neamurilor proaste fără conștiință.
  Miercuri, 19 Septembrie 2012 19:44
  Frumos, dar comentariile mă cam dezamăgesc aflând de starea jalnică a străzi. Păcat ! Specific românesc !
  0
  1
  Raportează
 • postat de Popescu Lucia
  Vineri, 14 Septembrie 2012 18:38
  Rugam Primarul, ca măcar la vizita de deschidere a noului supermarket din str. Oltului, sa-si arunce privirea către amarata str.Leonida Zamfirescu Eliza. Speram ca poate, miscat fiind de izbitoarea nepotrivire dintre numele acestei strazi si aspectul rudimentar al acesteia, acesta(dl.Marius Stan) sa impună departamentelor de resort analizarea situației descrise in comentariul deja postat, si includerea acestei străzi pe lista cu prioritati pentru demararea de urgență a lucrărilor de canalizare si asfaltare.
  0
  2
  Raportează
 • postat de cetatean platitor de taxe
  Joi, 13 Septembrie 2012 21:03
  o strada care se afla intr-o stare jalnica ,fara canalizare, pe care innotam atunci cind ploua , fara instalatie de apa curenta , pe care accesul la curent electric si gaze a fost suportat de locatari.
  Sunt convins ca fostul primar dar si actualul primar nu au trecut niciodata pe aceasta strada.
  Tot ca un semnal pentru autoritatile locale pe aceasta strada cu destinatie pentru locuit avem multe zone industriale autorizate fraudulos { cu numar postal pe Drumul de centura dar extinse si cu activitate de productie pe strada Leonida Zamfirescu} de fosta administratie care poate ar trebui reevaluate ce riscuri pot avea asupra cetatenilor.
  Am fi recunoscatori ca cineva din primarie sa ne spuna si noua ce ne asteapa in viitor.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.