Gălăţeni care au uimit lumea - Valentin Gheorghiu

Gălăţeni care au uimit lumea - Valentin Gheorghiu
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Născut la Galaţi, pe 21 martie 1928, Valentin Gheorghiu este considerat unul dintre cei mai mari pianişti români din secolul al XX-lea.

A început să cânte la pian la vârsta de 5 ani şi după doi ani de studiu la Galaţi a ajuns elev al Constanţei Erbiceanu şi al lui Mihail Jora la Conservatorul bucureştean. La doar 9 ani, cu recomandarea lui George Enescu, a primit o bursă în străinătate şi, în perioada 1937-1939, a fost discipol al lui Lazare Levy la Conservatorul din Paris. Din păcate, a fost nevoit să-şi întrerupă studiile din Franţa la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial şi a revenit în ţară, înscriindu-se din nou la Conservatorul din Bucureşti.

Şi-a început cariera concertistică la numai 15 ani, în 1943, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorală a lui George Georgescu, iar în 1950 a devenit solist al Filarmonicii „George Enescu”, orchestră alături de care avea să cânte mai bine de cinci decenii.

În 1958, la prima ediţie a Concursului „Enescu”, şi-a adjudecat premiul I, pentru interpretarea Sonatei a III-a enesciene, alături de fratele său mai mare, violonistul Ştefan Gheorghiu.

Compozitor şi pianist de clasă, Valentin Gheorghiu a susţinut numeroase concerte pe toate marile scene ale lumii, din Japonia până în SUA. A excelat şi în muzica de cameră sau ca partener la pian al fratelui său.

A avut, încă din tinereţe, oferte de a se stabili în Occident, primele datând din anii 50, dar le-a refuzat şi a rămas în România, pentru a nu-şi distruge familia şi cariera fratelui său.

Modest, poate prea modest în opinia criticilor, Valentin Gheorghiu n-a ieşit foarte des în prim-plan, deşi s-a aflat, timp de aproape 50 de ani, printre cei mai mari muzicieni ai lumii. Valoarea sa unanim recunoscută l-a propulsat însă ca membru al juriilor la aproape toate concursurile mondiale importante, având la activ peste 70 de astfel de participări.

Ca apreciere pentru meritele sale incontestabile, Galaţiul i-a acordat în 2011 titlul de Cetăţean de Onoare.

Citit 8458 ori Ultima modificare Joi, 06 Septembrie 2012 11:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.