Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Născut la Galaţi, pe 21 martie 1928, Valentin Gheorghiu este considerat unul dintre cei mai mari pianişti români din secolul al XX-lea.

A început să cânte la pian la vârsta de 5 ani şi după doi ani de studiu la Galaţi a ajuns elev al Constanţei Erbiceanu şi al lui Mihail Jora la Conservatorul bucureştean. La doar 9 ani, cu recomandarea lui George Enescu, a primit o bursă în străinătate şi, în perioada 1937-1939, a fost discipol al lui Lazare Levy la Conservatorul din Paris. Din păcate, a fost nevoit să-şi întrerupă studiile din Franţa la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial şi a revenit în ţară, înscriindu-se din nou la Conservatorul din Bucureşti.

Şi-a început cariera concertistică la numai 15 ani, în 1943, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorală a lui George Georgescu, iar în 1950 a devenit solist al Filarmonicii „George Enescu”, orchestră alături de care avea să cânte mai bine de cinci decenii.

În 1958, la prima ediţie a Concursului „Enescu”, şi-a adjudecat premiul I, pentru interpretarea Sonatei a III-a enesciene, alături de fratele său mai mare, violonistul Ştefan Gheorghiu.

Compozitor şi pianist de clasă, Valentin Gheorghiu a susţinut numeroase concerte pe toate marile scene ale lumii, din Japonia până în SUA. A excelat şi în muzica de cameră sau ca partener la pian al fratelui său.

A avut, încă din tinereţe, oferte de a se stabili în Occident, primele datând din anii 50, dar le-a refuzat şi a rămas în România, pentru a nu-şi distruge familia şi cariera fratelui său.

Modest, poate prea modest în opinia criticilor, Valentin Gheorghiu n-a ieşit foarte des în prim-plan, deşi s-a aflat, timp de aproape 50 de ani, printre cei mai mari muzicieni ai lumii. Valoarea sa unanim recunoscută l-a propulsat însă ca membru al juriilor la aproape toate concursurile mondiale importante, având la activ peste 70 de astfel de participări.

Ca apreciere pentru meritele sale incontestabile, Galaţiul i-a acordat în 2011 titlul de Cetăţean de Onoare.

Citit 7585 ori Ultima modificare Joi, 06 Septembrie 2012 11:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.